De la un an la altul, sistemul educațional din România se confruntă cu o altă problemă majoră. Din ce în ce mai mulți copii sunt diagnosticați ca făcând parte din sfera celor cu cerințe educaționale speciale. Printre aceștia se numără copilași cu autism, ADHD, retard intelectual sau alte probleme.
În ultimii cinci ani, potrivit Inspectoratului Școlar Județean Bistrița-Năsăud, numărul cazurilor s-a dublat. Astfel, dacă în 2013 erau circa 400 de copii, în prezent numărul acestora este de aproape 800. Distribuţia pe niveluri de învăţământ arată că majoritatea provin din ciclul gimnazial (364) și ciclul primar (348), în vreme ce doar 67 de copii sunt în ciclul preşcolar și doar 16 la liceu.
Însă, pentru toți acești copii există doar 22 de învățători și profesori, număr relativ mic ținând cont că ei trebuie să aibă o programă adaptată, o evaluare corespunzătoare şi obligatoriu un raport de monitorizare.
”Pentru fiecare dintre aceşti copii, şcoala trebuie să desemneze un responsabil de caz, aşa numit în legislaţie, care e învăţătorul sau dirigintele clasei, care trebuie să ştie că acest copil are nevoi speciale. Încercăm să facem cu toţii eforturi în sensul acesta, ne-am propus un program cu elemente clare şi punctuale, fiecare inspector are o zonă arondată”, a declarat inspectorul școlar general Camelia Tabără, în cadrul unei conferinţe de presă. În anul școlar următor, IŞJ BN va încerca să găsească o soluționare la această problemă și va solicita să i se transfere posturi de la sistemul finanţat prin consiliile locale în zona învăţământului special: „să putem face o deplasare a resursei umane în acea zonă, 40-50 de norme să încercăm să le suplimentăm către învăţământul special”, a completat Camelia Tabără.
Pe lângă beneficiile educaționale de care au parte copiii cu cerințe speciale, aceștia beneficiază și de altfel de stimulente, chiar și financiare. Potrivit directorului Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Bistrița-Năsăud, Luciana Sidor, copii cu cerințe educaționale speciale școlarizați în sistemul de învățământ preuniversitar, beneficiază de o alocaţie zilnică de 16,6 lei, în funcţie de zilele de prezenţă la şcoală. În plus, aceşti elevi primesc şi altfel de ajutoare în valoare de 300 – 360 de lei, bani din care să fie achiziționate rechizite, dar și obiecte de îmbrăcăminte și încălţăminte.