Diana Morar și-a anunțat candidatura pentru funcția de primar al Municipiului Bistrița. La conferința de presă, Diana Morar a lansat în spațiul public o idee interesantă: bugetarea participativă, concept care s-a implementat cu succes în municipiul Cluj. Cetățenii se implică și identifică probleme ale comunității iar administrația locală preia proiectul, locația și oferă finanțare pentru implementare.
„Cetățenii nu participă în mod efectiv la clădirea vieții citadine a orașului lor. Fie că nu vor sau că nu cunosc că au acest drept. Dreptul de a crea o administrație participativă. Observăm că între administrația locală prezentă și cetățeni există în prezent o crasă lipsă de comunicare, concretizată într-o prăpastie ce continuă să se adâncească. Astfel, s-ar impune un proiect de maximă importanță, atât pentru viitorul primar cât și pentru administrația actuală. E un proiect de Bugetare Participativă Online. Există domenii precum străzi, zonele pietonale, spațiile verzi, locurile de joacă pentru copii, infrastructura culturală, digitalizarea orașului, iluminatul public, amenajarea spațiilor publice, în care subzistă încă probleme nerezolvate în care bistrițenii, care intră în contact direct cu ele, sunt cei mai în cunoștință de cauză și pe care ei le duc în spate în fiecare zi. ” – a declarat Diana Morar.
Conceptul propus de Diana Morar se poate aplica pe domeniul infrastructurii locale și identificării zonelor de inters, pe domeniul cultural, urbansim (zonele unde se pot amenaja parcuri de cartier etc).
Bugetarea participativă este un proces derulat de Primăria Cluj-Napoca, prin care ideile şi iniţiativele comunităţii clujene se manifestă şi se transformă în realitate. Este un proces deschis, incluziv şi transparent prin care membrii comunităţii se implică direct în formularea deciziilor privind priorităţile de cheltuire a banilor din bugetul local.
Bugetarea participativă este un proces similar, care urmăreşte îmbunătăţirea calităţii vieţii din oraşul nostru, prin încurajarea cetăţenilor să se implice în definirea priorităţilor şi a obiectivelor de investiţii din bugetul local.
Cu tot respectul doamna consilier . Insa nici o sansa sa se realizeze pana in 2020, sub dictatura si aroganta care este afisata in prezent de edil si oamenii sai. Personal si fara platforma de 11 ani particip la toate dezbaterile organizate de administratie si am fost prezent la toate sedintele si dezbaterile pe bugete cu propuneri si amendamente depuse in scris care sunt notate si in stenogramele de sedinte. Ce s-a intamplat cu ele ? Nimic….s-a sters la cur cineva cu ele. Prima platforma civica a fost infintata online de colegul meu de la PV, Cristian Tetcu cu titlul (NU VREM PIATA CENTRALA MINERALIZATA )Cu cele 1330 semnaturi direct pe liste si inca 4.000 pe aplicatie bistritenii au aratat ca nu doresc mutilarea PIETEI CENTRALE. Primarul o tine cu aroganta specifica inainte si merge mai departe. Inca nu sunt intrunite momentele prielnice pt. ca democratia participativa sa functioneze si la Bistrita. Poate la viitoarele alegeri si daca PNL este normal si nu se viruseaza dupa ce preia puterea locala. Sa auzim de bine !