În contextul evoluției cazurilor de pestă porcină africană la nivelul întregii țări, prefectul județului Bistrița-Năsăud, Ovidiu Frenț, a ținut să tragă un semnal de alarmă pentru cei care încă încalcă prevederile legale privind animalele neînregistrate și mișcarea acestor animale. Prefectul a precizat că autoritățile din Bistrița-Năsăud au luat decizia de a aplica măsuri dure în cazul unui comerciant care a fost depistat încercând să comercializeze ilegal porci. Acesta este cercetat de polițiști, iar animalele au fost confiscate și distruse pentru că nu a putut dovedi cu documente legale proveniența lor.
Potrivit autorităților locale, marți, pe raza localității Lechința din județul Bistrița-Năsăud a fost depistat un bărbat care încerca să vândă în mod ilegal 6 porci. Acesta nu a putut dovedi cu documente legale proveniența animalelor, astfel că inspectorii sanitar-veterinari au decis confiscarea și distrugerea lor.
„Incidentul a fost înregistrat ieri, când reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție au oprit în trafic un mijloc de transport cu 6 capete de porci mari, în jur de 180 de kg fiecare. Este a treia oară când comerciantul respectiv a fost găsit pe drumurile publice. Avea sub restricție încă un număr de porci în localitatea Rodna, motiv pentru care s-a decis confiscarea lor” a declarat Ioan Bogolin, șeful Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Bistrița-Năsăud, într-o ședință a Colegiului Prefectural.
Așadar, comerciantul nu se afla la prima abatere de acest gen. Aceasta a fost cea de-a treia oară când a fost prins în timp ce încerca să vândă ilegal porci. „Comerciantul este din Rodna. Prima dată a fost prins cu 6 porci, la Rodna, a doua oară a fost prins la Ilva Mare cu încă 7 sau 8 capete și apoi la Lechința cu încă 6. Nu a putut dovedi din ce zonă provin animalele, astfel că au fost confiscate și distruse” a mai compelat Bogolin.
”Uciderea animalelor s-a făcut cu respectarea prevederilor legale privind bunăstarea și, cu sprijinul primarului de la Lechința, Romeo Florian, s-a găsit posibilitatea de distrugere în conformitate cu prevederile legale, s-a dezinfectat mijlocul de transport, locul de incinerare, iar echipamentul utilizat a fost distrus astfel încât să nu existe niciun risc” a mai completat Bogolin, care a spus că s-a luat decizia de a distruge animalele pentru că nu s-a putut dovedi proveniența acestora, existând riscul ca ele să provină dintr-o zonă în care au existat focare.
Până în momentul de față, în județul Bistrița-Năsăud nu a fost identificat niciun caz de pestă porcină africană și nu există nici măcar suspiciuni privind existența unui astfel de caz.
Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având însă impact la nivel social din punct de vedere economic. În prezent, în România, pesta porcină africană (PPA) evoluează în aproape 290 de localități din 17 județe.