Începând de astăzi, primele 300 de ambulanțe tip B 4×2, achiziționate prin Programul POR 2014 – 2020 – „Îmbunătăţirea capacităţii de intervenţie la urgenţele medicale” vor fi livrate, urmând ca până la finalul anului, 420 de ambulanțe să fie distribuite către beneficiarii de la nivel național.
În vederea creșterii capacității de reacție și răspuns în cazul situațiilor de urgență și a dezastrelor colective, primul lot cu 43 de autospeciale a fost livrat către serviciile de ambulanță din regiunea Centru, care însumează județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu.
Potrivit Departamentului pentru Situații de Urgență, graficul de livrare către celelalte șase regiuni elibile ale țării este următorul:
· 12 decembrie, Regiunea Vest (Arad, Caraș- Severin, Hunedoara, Timiș) – 32 de ambulanțe;
· 13 decembrie, Regiunea Nord-Vest (Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Sălaj, Satu-Mare) – 41 de ambulanțe;
· 14 decembrie, Regiunea Nord-Est (Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Iași) – 56 de ambulanțe;
· 15 decembrie, Regiunea Sud (Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman) – 48 de ambulanțe;
· 16 decembrie, Regiunea Sud-Est (Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea) – 46 de ambulanțe;
· 17 decembrie, Regiunea Sud-Vest (Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea) – 34 de ambulanțe.
”De asemenea, tot în perioada următoare, vor fi livrate 120 ambulante SMURD 4×4 către inspectoratele județene pentru situații de urgență și 24 către serviciile de ambulanță. Totodată, pentru îmbunătățirea răspunsului la urgentele cetățenilor, vor fi distribuite 242 ambulanțe de transport A2 către serviciile de ambulanță județene. Alte 122 de autospeciale tip C vor ajunge la serviciile de ambulanță și unitățile operative ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, din care 81 către SAJ-uri și 41 către SMURD” se mai arată într-un comunicat al Departamentului pentru Situații de Urgență.
În prezent, Serviciul Județean de Ambulanță Bistrița-Năsăud stă prost la capitolul autosanitare de intervenție și asta deoarece majoritatea prezintă un grad ridicat de uzură. În medie, într-o lună, o autosanitară parcurge peste 4.000 de km.
Anul trecut, managerul Serviciului Județean de Ambulanță Bistrița-Năsăud, dr. Annabella Muzsi, susținea că peste 75 la sută dintre autosanitare au o uzură semnificativă. Aproape 30 la sută dintre echipajele de intervenție (36 ca număr total) sunt mai vechi de nouă ani și 22 la sută au mai mult de 600.000 de km.
În această primă fază, ”în județul Bistrița-Năsăud vor sosi 5 ambulanțe de tip B2 cu tracțiune 2X4 Renault. Există posibilitatea ca până la finalul anului să ni se aloce mai multe, dar în momentul de față asta știm. Ambulanța Bistrița-Năsăud va primi până la finalul anului 2020, 17 autosanitare. În județ vor sosi 28, dar 11 sunt ale SMURD” a declarat dr. Annabella Muzsi.
Reamintim că deputatul Daniel Suciu afirma, în luna octombrie, că județului Bistrița-Năsăud i-au fost repartizate nu mai puțin de 28 de autosanitare de intervenție. ”Este vorba despre 17 ambulanţe – 4 de tip A, 7 de tip B, 5 de tip B, dar cu tracţiune 4 x 4 şi una de tip C, plus 11 ambulanţe SMURD. Discutăm în total de 28 ambulanţe, atât pentru Serviciul Judeţean de Ambulanţă, cât şi pentru unităţile SMURD. 28, ceea ce cred că e un lucru îmbucurător care vine să completeze foarte multe investiţii care s-au făcut în sistemul de sănătate al judeţului Bistriţa-Năsăud” preciza la acea vreme deputatul Daniel Suciu, care a mai completat că aceste autosanitare vor ajunge în județ până la finele anului 2019.
Prin acest program derulat de către Departamentul pentru Situații de Urgență, prin intermediul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, sistemul integrat de urgență va beneficia de o îmbunătățire a serviciilor acordate, evaluarea primului-ajutor calificat, acordarea asistenței medicale și transportul pacienților fiind asigurate la standarde ridicate.
Beneficiarii eligibili sunt parteneriatele formate din Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în calitate de lider de parteneriat și inspectoratele județene pentru situații de urgență din fiecare regiune, Serviciile de Ambulanță Județene, autoritățile administrației publice locale, instituțiile publice cu atribuții în domeniul căutării-salvării de persoane în zone montane.
FOTO: Inspectoratul General pentru Situații de Urgență