Primarul comunei Tîrlișua, Vlăduț Purja, atrage atenția localnicilor din această zonă că, deși au fost confirmate două cazuri de pestă porcină africană la porci mistreți, momentan nu se impune sacrificarea porcilor din gospodăriile populației, până în prezent nefiind înregistrat niciun caz la animalele domestice. Potrivit unui mesaj al primarului, ancheta epidemiologică este în plină desfășurare și până când aceasta va fi finalizată, cei care dețin porci trebuie să țină cont de câteva măsuri de siguranță.
Virusul pestei porcine africane (PPA) a fost confirmat la doi porci mistreți de pe raza fondului de vânătoare Agrieș 3, comuna Tîrlișua, județul Bistrița-Năsăud. Autoritățile județene și locale sunt în alertă și derulează încă de vineri, 18 ianuarie, o campanie de informare a cetățenilor despre modul de acțiune în aceasta situație.
Potrivit unui mesaj al primarului comunei Tîrlișua, Vlăduț Purja, în urma unei ședințe s-au stabilit o serie de măsuri de prevenție a răspândirii focarelor de pestă porcină africană. Astfel, cetățenilor care dețin porci pe raza comunei Tîrlișua, li s-a comunicat că se va proceda la vânarea integrală a porcilor mistreţi din zona afectată. De asemenea, toți proprietarii care detin în exploatație porci domestici trebuie să-i țină în adăposturile lor și să nu aibă contact cu produse sau alte animale din exterior.
După ce mai mulți localnici și-au tăiat porcii de frica pestei porcine, primarul mai precizează că momentan nu trebuie sacrificate animalele din gospodării, întrucât virusul nu a fost confirmat la porcii domestici. Ancheta epidemiologică este în desfășurare, iar noile actiuni vor fi comunicate cetățenilor în timp util.
Totodată, în cursul zilei de sâmbătă, echipe formate din reprezentanţi ai Instituției Prefectului județului Bistrița-Năsăud, medici veterinari şi jandarmi vor continua campania de informare a cetățenilor din toate localitățile aflate în zona afectată de pesta porcină africană.
În Bistrița-Năsăud, virusul pestei porcine africane a fost confirmat într-o zonă situată la aproximativ 1 km de limita cu județul Maramureș și 12 km față de județul Cluj. Suspiciunea a fost emisă la data de 16 ianuarie, în urma emiterii unui buletin de analiză de către LSVSA Maramureş. Probele au fost imediat trimise către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti care a confirmat suspiciunea. Imediat, serviciile veterinare au intervenit, zona a fost dezinfectată şi carcasele au fost distruse.
Veni-o-ar PP si-n Bistrita , cartiere si localitatile componente ( ca acuma nu le mai zice cartiere ) … si poate asa scapam de putoarea si duhoarea emanata de porcii si vitele ci.o.mar.lanilor nostri care au astfel de animale in intravilan, fara sa aiba nici cele mai elementare conditii igienico-sanitare prevazute in Hotararile de CL , fara sa aiba platforme ptr balegar si fose septice ptr pi.sa.laul acestora , imputzesc pe toata lumea -ntr-o veselie, infesteaza apa din panza freatica si NU IA NIMENI NICI O MASURA IMPOTRIVA LOR , nici cel putin APIA, care are si un program de prevenirea poluarii apei…