Numărul cazurilor de gripă înregistrate la nivelul județului Bistrița-Năsăud crește de la o săptămână la alte. Dacă în săptămâna 14 – 20 ianuarie au fost înregistrate 3 cazuri de îmbolnăvire cu virusul gripal, în săptămâna 21 – 27 ianuarie au mai fost înregistrate încă 11 cazuri. Din fericire, nu au fost înregistrate decese la nivelul județului.
Potrivit ultimelor raportări date publicității de Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud, în intervalul 21 – 27 ianuarie au mai fost înregistrate încă aproximativ 2.700 de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare, majoritatea îmbolnăvirilor (824) afectând copiii din grupa de vârstă 5 – 14 ani. 42 persoane au avut nevoie de internare.
Totodată, în perioada menționată s-au mai înregistrat și aproape 300 de cazuri de pneumonii, cele mai multe (90) la grupa de vârstă 15 – 49 de ani. 49 de persoane au avut nevoie de îngirijire medicală într-o unitate spitalicească.
În tot acest interval nu a fost înregistrat niciun deces.
Reamintim că în această săptămână, la nivelul județului Bistrița-Năsăud sunt așteptate să mai sosească încă 2.200 de doze de vaccin antigripal, care urmează să fie distribuite medicilor de familie.
La nivel național, 48 de oameni au murit, în acest sezon, din cauza gripei. Ultimul deces s-a înregistrat în județul Cluj, la o femeie de 39 de ani. Ea suferea și de alte probleme de sănătate și nu era imunizată antigripal.
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, ar putea anunţa, astăzi sau mâine, dacă sunt întrunite condiţiile pentru a declara epidemie de gripă în ţară. O decizie în acest sens urmând să fie luată în funcţie de datele pe care le va primi în cursul acestei zile.
”Am cerut Institutului Naţional de Sănătate Publică să centralizeze parţial datele pe care le primeşte din teritoriu, astfel încât să putem vedea dacă avem a treia săptămână epidemică consecutiv; în acel moment vom declara epidemia de gripă. În decursul serii sau mâine dimineaţă vom şti aceste date. Este o tulpină mai virulentă, un virus de tip A pandemic care circulă începând din 2009. Din fericire această tulpină se află în vaccinurile existente pe piaţa din România. Pentru populaţia din grupele de risc, Ministerul Sănătăţii va distribui săptămâna aceasta încă 25.000 de doze. Cealaltă categorie a populaţiei trebuie să se aprovizioneze din farmaciile cu circuit deschis” a declarat ministrul Sănătății.
De asemenea, în această perioadă, Ministerul Sănătății a transmis unităților spitalicești un set de măsuri suplimentare:
- Refacerea urgentă a stocurilor de antiviralede către spitalele care internează cazuri de infecții respiratorii acute.
- Instituirea terapiei antivirale imediat dupa internare la toți pacienții care prezintă tablou clinic compatibil cu gripa – febra și tuse, respectiv cu gripa severa (SARI) – febra, tuse și dispnee, cu debut în ultimele 10 zile, fără a aștepta rezultatul de laborator !
- Instituirea tratamentului profilactic cu antivirale la contactul pacienților internați: inițial pacienți din același salon și personalul care îi ingrijește, chiar dacă au fost vaccinați cu minimum 2 săptămâni înainte.
- Vaccinarea urgentă a personalului nevaccinat.
- Refacerea urgentă a stocurilor de echipament de protecție și utilizarea corespunzătoare a acestuia.
- Refacerea urgentă a stocurilor de antiseptice și dezinfectante, pentru o igiena riguroasă a mâinilor și a suprafețelor.
- Transferul imediat al cazurilor cu tablou clinic compatibil cu gripa/gripa severa (SARI) în spitalul/secția de boli infecțioase. În caz de supra-aglomerare a acestuia/acesteia se vor asigura condiții de izolare pe secția de origine sau într-o altă secție, cu personal dedicat.
FOTO: www.nytimes.com