Veste bună pentru pacienţii cu stomă din toată ţara! S-a deschis o linie directă la care aceştia pot obţine informaţii utile despre îngrijirea specifică şi consiliere gratuită şi imediată. La numărul de telefon 031.433.6133, pus la dispoziţie în cadrul Programului Stomacare, vor putea, de asemenea, să apeleze şi aparţinătorii pacienţilor cu stomă, asistenţii medicali şi alte persoane care îngrijesc persoane cu stomă.
La capătul celălalt al liniei telefonice va fi în permanenţă, de luni până vineri, în intervalul 09:00-17:30 un specialist în stomaterapie. Linia telefonică directă va oferi consiliere gratuită şi imediată cu privire la îngrijirea stomei, complicaţii, modalităţi de primire a produselor de protezare decontate, sfaturi privind alimentaţia şi multe alte informaţii utile. De asemenea, asistenţii medicali interesaţi vor putea face, prin intermediul liniei directe, cereri de înscriere pentru următoarele acţiuni din cadrul Programului Stomacare.
„Am introdus această linie directă pentru a veni în întâmpinarea pacienţilor cu stoma care se confruntă cu numeroase probleme şi au nevoie în permanenţă de ajutor şi răspunsuri competente şi rapide. De asemenea, asistenţii care îngrijesc pacienţii cu stomă pot apela cu încredere la acest număr, indiferent de dificultatea pe care o întâmpină. Ne dorim ca acest program să le ofere pacienţilor stomizaţi îngrijire la cele mai înalte standarde, pentru a se bucura de o îmbunătăţire semnificativă a calităţii vieţii„, a declarat Andra Stoian, manager de proiect Stomacare.
Programul Stomacare, care va fi lansat vineri, 22 februarie, la Hotel Marshal Garden din Bucureşti, îşi propune să creeze un Board al Asistenţilor Specializaţi în Stomaterapie şi să ofere argumente şi soluţii pentru introducerea în România a competenţelor recunoscute de stomaterapeut, care să poată fi îmbrăţişate de întreg personalul medical care intră în contact cu pacienţii cu stomă, se arată într-un comunicat de presă al Medical Express, una dintre cele mai importante companii distribuitoare de produse şi dispozitive medicale din România.
Această specializare este întâlnită în majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană, cea mai bună situaţie înregistrându-se în Germania, unde sunt 700 de asistenţi medicali specializaţi în stomaterapie.
Numărul cazurilor de cancer de colon înregistrate în România s-a triplat în ultimii 25 de ani, ajungându-se ca în fiecare an să fie operaţi de cancer colorectal aproximativ 10.000 de pacienţi noi. Acest lucru plasează cancerul de colon, principalul motiv pentru care se efectuează stoma printr-o intervenţie chirurgicală, pe locul 2 ca incidenţă la bărbaţi şi pe locul 3 la femei.
Evenimentul de lansare, la care au fost invitaţi reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, comisiilor parlamentare pentru Sănătate, manageri de spitale, asistenţi medicali, reprezentanţi ai pacienţilor, va fi urmat de un curs de pregătire în Stomaterapie, creditat de Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor medicali din România.
La curs vor participa peste 80 de asistenţi care lucrează cu pacienţi operaţi cu stomă, provenind din 40 de unităţi medicale din toată ţara.
În România, 6 din 10 pacienţi cu colostomie ajung ca, la 2-3 săptămâni de la spitalizare, să aibă iritaţii şi inflamaţii asupra stomei, ceea ce duce la scăderea calităţii vieţii, izolare socială şi dificultăţi foarte mari în readaptarea la viaţa de zi cu zi. Aceeaşi problemă este întâlnită şi la 9 din 10 pacienţi cu ileostomie.
Asistenţii care vor beneficia de pregătirea specializată din cadrul Programului Stomacare vor face parte din Boardul Asistenţilor Specialişti în Stomaterapie şi vor putea deveni, la rândul lor, formatori pentru celelalte asistente din ţară care îşi doresc această specializare.
Programul Stomacare este organizat de Medical Express şi creditat de Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor medicali din România.