Reprezentanții Supercom au fost prezenți la Bistrița și au avut mai multe întâlniri cu factori de decizie din PSD, care controlează județul și municipiul. Bolidul de LUX a fost parcat în fața Hotelului Coroana de Aur și a atras imediat atenția: un SUV Bentley Bentayga estimat la 200.000 de euro, cu nr de înmatriculare B 111 SPC.
Primarul Crețu i-a ajutat din bani publici și-acum se dă bățos: zice că se opune majorării de tarif cu încă 1.5 lei/pers/lună! În realitate, e pe-o mână cu ei și le-a curățat ouă timp de 2 ani jumate!
Primarul Bistriței s-a înfoiat la ultima ședință de Consiliu Local și s-a opus vehement majorării tarifului pentru colectarea deșeurilor, spunând că NU e de acord cu această NOUĂ majorare. Șmecheria a fost simplă și mai degrabă un exercițiu de imagine al primarului. De fapt, majorările de tarif au fost votate de Adunarea de Dezvoltare Intercomunitară, (entitate formată din primarii celor 62 de localități, unde Bistrița are 1 vot deși asigură mai mult de 70% din plata colectării).
Concret, tarifele de colectare cresc, odată cu instaurarea unei noi taxe (taxa de depozitare) ce este pusă pe seama cetățeanului.
În ce privește tona de deșeu depozitat, cheltuiala se vrea a fi suportată de cetățeanul de rând, fără ca legiuitorul să facă diferențieri. Taxa de depozitare a crescut de la 69 de lei pe tonă la 104 lei pe tonă. Vitalia SA administrează depozitul de la Tărpiu și consideră că această taxă le-a crescut cheltuielile. În viziunea lor, taxa trebuie pusă în cârca firmei de colectare, care la rândul ei o pune în cârca cetățeanului de rând.
ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud a aprobat prin Hotărârea nr.1/31.01.2019 modificarea tarifelor aferente serviciului public de salubrizare, fiind încheiat in acest sens Actul adițional nr.10/31.01.2019 prin care tarifele de salubrizare, începând cu anul 2019, sunt:
– 11.46 lei/persoană/lună, in municipiul Bistrita;
– 3.96 lei/persoană/lună, in localitățile componente: Viișoara, Unirea, Ghinda, Sărata, Sigmir, Slătinița.
Subvenția reprezintă diferența dintre tariful nou (11,46 lei/persoana/luna) si taxa speciala de salubrizare (6,6 lei/persoana/luna), si este de 4,86 lei/luna/persoana.
De subvenționarea parțială a taxe de salubrizare nu vor beneficia si cetățenii din localitățile componente(Viișoara, Unirea, Ghinda, Sărata, Sigmir, Slătinița), care vor plăti o taxa de 3,963 lei/persoana/luna.
Subvenția estimata in plus ce urmează sa fie suportată din bugetul local pentru perioada 01.01.2019 – 04.03.2019 este circa de 246 mii lei (pentru 55 mii beneficiari estimat) si urmează a se plăti după aprobarea acesteia in buget odată cu aprobarea bugetului de venituri si cheltuieli al Municipiului Bistrița pe anul 2019.
Pentru un impact atenuat, Primăria Bistrița va suporta această taxă, din bani publici. Practic, se iau bani de pe investiții și se plătește majorarea de tarif cu încă 1.5 lei/pers/lună.
„La solicitarea Vitaliei, tariful a fost modificat cu voturile majorității Adunării Generale, cu includerea acestei taxe. Este un motiv strict legat de creșterea costurilor prin lege.” – explică Pavel Plăian, directorul ADI Deșeuri! Costul final/cap de locuitor a reieșit pe baza documentelor emise de Vitalia.
Din bugetul local, Primăria Bistrița peste a plătit 1 MILION de euro către Supercom pe contractul de urgență! Banii au fost alocați de pe investițiile locale!
În septembrie 2016, consilierii locali au votat proiectul privind subvenționarea tarifului și astfel fiecare persoană va plăti 6.6 lei, din tariful final de 9.9 lei/persoană pe lună. Asta deoarece Primăria Bistrița va plăti 3.3 lei din bani publici. Ideea i-a aparținut primarului Ovidiu Crețu. Prin subvenția la colectarea ne-selectivă Primăria Bistrița va plăti către Supercom aproximativ 500.000 de euro pe an (2.376.000 de lei).
În cele 30 de luni, Supercom a încasat direct din bugetul local peste 1 MILION de euro (5 milioane de lei, sumă reprezentând subvenția ce s-a alocat direct din bugetul local). După 2 ani și jumătate, SUPERCOM a câștigat licitația FINALĂ, dar deocamdată deșeurile se colectează tot la grămadă. Supercom are termen 3 luni să rezolve colectarea și să implementeze sistem de colectare selectivă!
Primăria plătește 1.46 de lei în plus către Supercom! TOTAL: încă 50.000 de euro din bugetul local, pe următoarele 3 luni!
Majorarea tarifului de depozitare se regăsește în taxa pe care o plătește cetățeanul de rând. Astfel, tariful majorat este de 11.46 de lei/pers./lună, crescut de la 9.9lei/pers/lună. Pentru un impact atenuat, Primăria Bistrița preia această taxă și plătește 1.56 lei în plus, sumă ce se adaugă la subvenția inițială de 3.3 lei. În total, 4.8 lei, adică peste 1 euro/lună/cetățean se duc din bugetul local direct în conturile SUPERCOM.
Timp de 2 ani și jumătate SUPERCOM a colectat “la grămadă” și au încasat tarif triplu! Sistemul de management integrat a fost BLOCAT!
Contractul de colectare a deșeurilor din întreg județul a fost atribuit prin încredințare directă, în regim de urgență. Firma SUPERCOM a fost selectată, după ce primarul Crețu a făcut lobby public pentru această companie, invocând situația de urgență creată după plecarea Vitaliei.
Vitalia SA a câștigat licitația de colectare la 3.5 lei/persoană/lună, dar au reziliat contractul și pe situația de urgență creată, primăriile din județ au încheiat contracte cu Supercom. ADI Deșeuri a încheiat acest contract pe perioadă determinată și timp de 2 ani de zile au prelungit din 3 în 3 luni acest contract. Situația a fot convenabilă, deoarece tariful a fost aproape triplu față de cel al Vitaliei 9.9 lei/pers/lună și colectarea s-a realizat ne-selectiv (adică la grămadă cu costuri mai mici pentru firma SUPERCOM, care a venit cu o soluție tehnică proprie: pubele la suprafață).
Spre deosebire de VITALIA, compania Supercom a avut parte de un avantaj major și NU are bătăi de cap pe partea colectării banilor de la populație. Primăria Bistrița le-a acordat sprijin prin instalarea unei noi taxe de salubrizare și a decontat din bugetul local facturile emise de SUPERCOM.
Situația de criză a favorizat celebrul tarif triplu pe care îl dorea VITALIA pentru a opera la parametrii normali (aprox. 9-10 lei/persoană)!
Într-un final, SUPERCOM a câștigat licitația cu 17 MILIOANE de euro și va gestiona colectarea selectivă pe următorii 5 ani!
Adunarea de Dezvoltare Intercomunitară (care gestionează managementul deșeurilor) a încredințat serviciul de salubrizare firmei Supercom, considerând că au oferta cea mai bună și SUPERCOM va getiona colectarea selectivă pe urmtorii 5 ani. Prețul contractului: 17 MILIOANE de euro.
Supercom a prins și salubrizarea stradală și încasează anual 10.2 milioane de lei pentru activitatea de măturat străzile din municipiu! Și-acolo au plusat și au majorat tarifele cu 30% și au încasat 500.000 de euro în plus, pe 2018!
Supercom este compania care deține și contractul de salubrizare stradală pe următorii 8 ani și a intrat pe piața locală în martie 2016. Pe contractul de salubrizare stradală, SUPERCOM plătește o subvenție de doar 3% și la 1 an de la câștigare contractului au scumpit tarifele cu 30%.
Măturat manual: de la 14.98 la 18.24 lei/1000 mp cu 21.7%
Curățat rigole: de la 52.78 lei la 69.85 lei creștere cu 32.3%.
Aproximativ 2.5 milioane de EURO (10.258.000 de lei) a fost suma preconizată a fi virată în conturile SUPERCOM la întocmirea bugetului pe 2017, dar suma s-a mărit considerabil odată cu noile majorări.
În 2016, Primăria a plătit 8.274.000 de lei, contravaloarea serviciilor reprezentând activitățile de salubrizare (măturat manual, măturat mecanic, transport deșeuri stradale, curățat rigole, stropit carosabil, spălat stradal, colectare cadavre animale); serviciu extern pentru securitate și sănătate în muncă.
Conform art.17, pct.2 din Contractul nr.1/L/27.01.2016, “delegatul are dreptul să solicite periodic ajustarea/modificarea tarifelor, în funcţie de evoluţia generală a preţurilor din economie sau de modificările intervenite în structura costurilor”. Acest articol din contract a permis celor de la SUPERCOM să solicite majorarea tarifelor e măturat și curățat rigole. Desigur, reprezentanții SUPERCOM preferă majorări ale tarifului în locul diminuării profitului, ca urmare a creșterilor cu salariul minim pe economie.
În 6 decembrie, la rectificarea bugetară, primarul Crețu le-a făcut cadou 31.000 de lei!
– 31.000 de lei pe activitatea de salubrizare stradală către Supercom, fără mari justificări,spunând că au crescut suprafețele de salubrizat și în consecință e nevoie de alți bani.
Modificările de tarif vor fi supuse la vot în următoarea ședință și e de văzut dacă aleșii locali ai PSD vor asculta vocea lui Crețu care se opune majorării de tarif cu încă 1.46 de lei sau se va resimți influența lui Radu Moldovan, președintele PSD fiind de-acord cu majorarea propusă.
Până acum, primarul Crețu a subvenționat tot ce se putea chiar dacă serviciul de colectare NU se realiza în parametri optimi și a alocat SUPERCOM-ului o serie de facilități, pe cele 2 contracte ce le derulează: măturat strada și colectare deșeuri:
– diferențieri între prețurile percepute în mediul rural ( se plătește de trei ori mai puțin 9.9 lei/persoană/la oraș, față de 3.6 lei/pers în mediul rural.
– majorările salariale au crescut tariful de salubrizare stradală
– taxa de depozitare a crescut tariful de colectare.
– tarif de 10 ori mai mare pentru persoanele juridice, cu toate că în unele cazuri firmele plătesc 100 de lei/lună deși cantitatea de deșeuri era similară cu a persoanelor fizice.
Situația creată pare mai degrabă o luptă de orgolii între PSD-iști și o ne-înțelegere în trio-ul SUPERCOM – Crețu – Radu Moldovan, din moment ce primarul Bistriței vrea să pară populist și brusc devine ieftin la grâu și scump la tărâțe și face atâta caz pentru o subvenție de 50.000 de euro.
Gunoieri!!!!!