Situație fără precent la Policlinica Bistrița. Peste 400 de pacienți au stat la coadă, luni dimineața, încercând să își facă programare pentru analize gratuite

Policlinica din Bistrița s-a confruntat, luni dimineața, cu o situație fără precedent. Peste 400 de bistrițeni au stat la coadă pentru a își face programare în vederea realizării de analize medicale, împinși de faptul că laboratoarele private nu au fonduri.

Pentru a lămuri situația, managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany, a organizat o conferință de presă în care a oferit informații despre motivele care au dus la o asemenea situație. Lazany spune că de 19 ani de când lucrează în domeniu nu s-a confruntat cu o asemenea problemă.

Să lămurim o serie de aspecte legate de activitatea laboratorului de analize medicale din cadrul Policlinicii, pentru că astăzi ne-am confruntat cu o situație fără precedent. De când lucrez eu în spital, de aproximativ 19 ani, nu am mai văzut o astfel de situație. Aproximativ 400 de pacienți așteptau să își facă programare pentru efectuarea de analize medicale la laborator. Este o problemă pe care eu cred că am gestionat-o corespunzător, dar care este strict legată de apariția bugetului pe anul 2019. Având în vedere că președintele României nu a promulgat bugetul de stat, Casa de Asigurări de Sănătate a județului Bistrița-Năsăud nu a putut repartiza sumele către laboratoarele private. Din această cauză, niciunul dintre laboratoarele private din oraș nu au putut face programări pentru pacienți. Astfel, o parte dintre aceștia s-au îndreptat către Policlinica Bistrița”  a declarat Gabriel Lazany.

În prezent funcționează un sistem prin care pacienții se pot programa online pentru investigații la Policlinica Bistrița, acesta fiind lansat anul trecut. Numai în 2018, circa 21.000 de pacienți au ales această variantă pentru a se programa în vederea efectuării de investigații medicale la Policlinica Bistrița. ”Circa 4.000 de programări au fost făcute de pe adrese din străinătate, ceea ce înseamnă că persoane vârstnice, care nu au acces la internet au fost programate de către copii sau alte rude din străinătate. Încă 17.000 de programări au mai fost înregistrate prin sistemul paralel – la oficiu sau prin telefon. Sistemul nu a funcționat tot anul trecut, fiind implementat cam prin luna martie 2018” a mai adăugat Lazany.

”Din păcate, la laboratorul de analize medicale acest sistem de programare online nu poate fi implementat pentru că nu există o baterie de analize fixă care se prestează către pacienţi, analizele sunt solicitate de către medicii de familie şi sunt diferite de la pacient la pacient. De aceea, nu putem cuantifica un anumit număr de pacienţi pe care să-l putem programa. Ei vin în ordine cronologică, se cuantifică în funcţie de ce analize solicită şi bugetul se diminuează de la zi la zi, până se termină” a mai precizat managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița.

Anul trecut, pe laboratorul de analize bugetul a fost unul destul de generos, nefiind înregistrate probleme. ”Am acoperit aproximativ până în data de 25 a fiecărei luni toate solicitările” a mai adăugat Lazany.

În ceea ce privește situația de luni dimineața, managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița a completat că nu au fost înregistrate incidente, doar că oamenii au fost nemulțumiți din cauza timpilor de așteptare.

Dr. Ștefan Pop, coordonatorul Ambulatoriului Integrat al Spitalului Județean de Urgență Bistrița, a precizat că au fost programați 390 de pacienți și au mai fost trecuți pe lista de așteptare încă aproximativ 60 de pacienți.

Dr. Ștefan Pop, Gabriel Lazany
Gabriel Lazany

 

error: Content is protected !!