MOL România și Fundația Pentru Comunitate vor sprijini financiar 45 de tineri din medii defavorizate în procesul de obținere a permisului de conducere pentru categoriile B, C și CE, în cadrul celei de-a patra ediții a programului ”Permis pentru viitor”. Numărul tinerilor înscriși în program a crescut la 212, față de 88 la ediția precedentă. Lista beneficiarilor este publică și poate fi consultată pe paginile de internet ale Fundației Pentru Comunitate și MOL România. Printre ei se numără și doi tineri din județul Bistrița-Năsăud.
Ca și în cazul edițiilor precedente, sprijinul se acordă tinerilor cu posibilități materiale reduse, pentru care deținerea permisului reprezintă o condiție sau un avantaj în obținerea unui loc de muncă, sau poate constitui un instrument benefic în îndeplinirea și extinderea atribuțiilor de serviciu în cazul celor deja angajați.
Statisticile realizate în cadrul programului indică o creștere semnificativă a numărului celor care doresc să beneficieze de ajutor, de la 88 în cadrul ediției precedente, la 212 în cadrul actualei ediții. De asemenea, numărul județelor din care provin solicitările a crescut de la 17 la 28.
„Remarcăm că există un interes în creștere față de acest program din partea potențialilor beneficiari, ceea ce înseamnă că acest proiect reprezintă cu adevărat un instrument util pentru o categorie de populație vulnerabilă, respectiv pentru tinerii proveniți din medii defavorizate. Noi le suntem alături cu mare bucurie tuturor acestor tineri care încearcă să își construiască un viitor mai bun și care depun eforturi pentru a depăși obstacolele cu care se confruntă. Am constatat de asemenea cu bucurie contribuția ONG-urilor și a multor jurnaliști și publicații la comunicarea acestei oportunități către persoane care ar putea fi interesate. Ajutorul lor este foarte important pentru promovarea acestui program și le mulțumim pentru această dovadă de sensibilitate față de cei care încearcă să își îmbunătățească situația profesională prin intermediul acestui program”, a declarat Camelia Ene, CEO & Country Chairman al MOL România.
Prin majoritatea proiectelor depuse (196), tinerii au solicitat acoperirea costurilor obținerii permisului de conducere categoria B, 13 tineri s-au înscris pentru categoria C/CE, doi pentru D/DE și unul pentru B adaptat. Beneficiarii au fost selectați în urma jurizării proiectelor depuse, ținând cont de situația materială, de scrisoarea de motivație personală, de recomandările prezentate și de exactitatea datelor cuprinse în formularul de înscriere. În unele cazuri s-au realizat interviuri atât cu candidații cât și cu persoanele sau reprezentanții instituțiilor și organizațiilor care i-au recomandat pentru obținerea finanțării. Beneficiarii acestei ediții a programului ”Permis pentru viitor” sunt din județele Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Buzău, Călărași, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Giurgiu, Harghita, Ialomița, Iași, Mehedinți, Mureș, Neamț, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Vaslui, Vrancea și din capitală.
„În cursul lunii martie vom încheia contractele și vom pune resursele financiare la dispoziția noilor beneficiari. Astfel, aceștia vor putea să se înscrie la școala de șoferi, să înceapă cursurile și să se prezinte la examen spre sfârșitul verii. Cei care n-au obținut finanțare acum, pot reveni la sfârșitul lunii noiembrie, când vom anunța ediția a 5-a. Experiența de până acum ne arată importanța motivației personale, a susținerii din partea unor persoane responsabile din comunitatea din care face parte tânărul solicitant și exactitatea datelor introduse în formularul de înscriere”, a declarat András Imre, directorul executiv al Fundației Pentru Comunitate.
Despre programul Permis pentru viitor
Programul Permis pentru viitor este organizat de Fundația Pentru Comunitate din fondurile puse la dispoziție de MOL România. Prin acest program se acordă finanțarea necesară obținerii permisului de conducere pentru categoriile B, C sau D (incluzând tractoare agricole sau forestiere, troleibuze și tramvaie), în cazul tinerilor din medii defavorizate, cu vârstele cuprinse între 17 și 25 de ani, pentru care existența permisului este o condiție sau un avantaj în obținerea unui loc de muncă, ori un instrument benefic în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu în cazul celor care se află deja în activitate.
În cei patru ani de la prima lansare în 2015, programul Permis pentru viitor a fost premiat de două ori pe plan național: la Gala Societății Civile 2018 și la Romanian CSR Awards 2017. Concursul de proiecte pentru ediția a 4-a a fost lansat la 27 noiembrie 2018, iar termenul de trimitere a dosarelor a fost 25 ianuarie 2019. Fondul programului este de 75.000 lei.
În cadrul celor trei ediții anterioare ale programului, 57 de tineri au obținut permis de conducere și 32 sunt programați pentru examen sau se află în diferite faze ale pregătirii.