În spațiile publice din Bistrița ar putea fi amplasate defibrilatoare automate externe

În diferite spații publice din municipiul Bistrița ar putea fi amplasate defibrilatoare automate cu ajutorul cărora ar putea fi salvate viețile celor care fac stop cardiac, cu condiția ca persoana care utilizează un astfel de aparat să aibă minime cunoștințe de prim ajutor. Ideea a fost lansată în spațiul public de președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, în condițiile în care, de cele mai multe ori, câteva secunde și un ajutor într-un timp foarte scurt pot face diferența dintre viață și moarte. 

 

România stă prost la capitolul educație sanitară, însă se fac eforturi pentru a îndrepta acest lucru, prin organizarea unor cursuri de prim ajutor la care poate participa orice cetățean care crede că astfel de cunoștințe i-ar putea fi de folos la un moment dat și chiar ar putea salva o viață. Astfel de cursuri se organizează și la nivelul județului Bistrița-Năsăud, iar manevrele de resuscitare în cazul unui stop cardio-respirator pot fi învăţate în câteva zeci de minute.

În plus, tot la nivelul județului, în viitor ar putea fi amplasate și defibrilatoare automate în spații publice. Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, este cel care a lansat o astfel de idee, explicând că a văzut aparate de acest gen în străinătate și precizând că le consideră extrem de utile.

Am văzut într-un aeroport și de mult timp îmi stătea capul la lucrul acesta. Este vorba despre defibrilatoarele acelea automate pe care le poate folosi orice voluntar. Trebuie să fie în Centrul Cultural Dacia, trebuie să fie în centrul orașului, pe pietonalul Liviu Rebreanu, în zona de Prefectură-Consiliu Județean-Pașapoarte unde oamenii stau la coadă. Sunt eforturi care nu sunt foarte mari. Aparatul se folosește foarte ușor. Dacă îl ai la îndemână și pui mâna pe el imediat, salvezi viața omului. În caz contrar s-ar putea ca atunci când ajunge echipajul medical, acesta să nu mai poată interveni pentru că s-au ratat secundele și minutele necesare. E obligația noastră să punem la dispoziție astfel de aparate” a declarat președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, într-o conferință de presă în care conducerea Spitalului Județean de Urgență Bistrița a prezentat un raport al activității pe anul 2018.

Moldovan a completat că nu a reușit să se consulte deocamdată cu specialiști în domeniu față de realizarea unei astfel de investiții și de utilitatea ei, dar va face acest lucru în scurt timp.

Conform unor studii întreprinse de Uniunea Europeană, în România, în fiecare an sunt înregistrate circa 50.000 de decese declanşate de stopul cardio-respirator. Folosirea unui defibrilator automat în primele minute de la instalarea stopului cardio-respirator ar putea crește șansele de supraviețuiere.

Potrivit medicilor, o persoană se află în stop cardio-respirator atunci când nu mai respiră şi nu mai are activitate cardiacă. În lipsa semnelor vitale, cei aflaţi în apropierea victimei ar trebui să iniţieze manevrele de resuscitare. Astfel, orice om care trece pe lângă o persoană aflată în stop cardiac poate să verifice dacă victima răspunde şi dacă respiră, iar dacă nu, este nevoie de resuscitare. Pentru a face acest lucru cu succes până la sosirea echipajelor medicale de urgenţă, salvatorii, civili, ar trebui să aibă la dispoziţie un defibrilator. În lipsa acestuia, până la sosirea ambulanţei, poate fi făcută resuscitarea prin compresii toracice, cu mâinile în mijlocul pieptului, intercalate cu respiraţie gură la gură (la fiecare 30 de compresii). În fiecare minut, şansele unui pacient aflat în stop scad cu circa 15%, dacă nu este resuscitat.

error: Content is protected !!