Consiliul Județean Bistrița-Năsăud s-a reunit joi, într-o ședință extraordinară pe a cărei ordine de zi a figurat proiectul de hotărâre care prevede predarea către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, prin Compania Națională de Investiții, a amplasamentului și asigurarea condițiilor în vederea construirii obiectivului de investiții ”Complex Sportiv localitatea Unirea”.
Proiectul a fost adoptat cu 28 de voturi pentru, iar Consiliul Judeţean Bistrița-Năsăud va finanța, din bugetul județului, cheltuielile privind asigurarea racordurilor la utilități (energie electrică, apă, canal, gaz sau alt tip de combustibil utilizat) și cele privind sistematizarea terenului, acestea fiind estimate la suma de circa un milion de lei.
Totodată, se estimează că valoarea totală a investiţiei privind Complexul Sportiv din localitatea Unirea, dată în urma unui studiu de fezabilitate întocmit de compania S.C. DICO ȘI ȚIGĂNAȘ BIROU DE PROIECTARE SRL, este de circa 90 de milioane lei, ceea ce a stârnit câteva reacții în timpul dezbaterilor pe marginea acestui proiect. Trei consilieri județeni și-au exprimat punctele de vedere cu privire la această investiție.
Primul care a luat cuvântul a fost consilierul liberal Ovidiu Florean. Acesta nu a avut comentarii legate de costuri, dar i-a cerut președintelui CJ B-N, Emil Radu Moldovan, să facă demersurile necesare pentru ca proiectul să nu rămână unul de sertar așa cum s-a întâmplat cu cel referitor la centura ocolitoare a orașului. ”Am o rugămite la dumneavostră. Să interveniți cu toată energia și forța pe care o aveți în partid ca să nu se întâmple cu proiectul acesta cum s-a întâmplat cu cel privind centura Bistriței. Pe hărtie arată bine, dar din păcate când e vorba de finanțare sigur nu se vor găsi bani”, a spus Ovidiu Florean. Ca răspuns, președintele CJ B-N i-a transmis: ”Adică îmi cereți public să fac trafic de influență! Vă anunță că refuz!”.
La rândul său, consilierul județean Florin Moldovan a precizat că, în opinia sa, această investiție are costuri mult prea mari.
”Singura întrebare pe care o am referitor la proiectul acesta, care, de altfel, este unul bun, este legată de preț. Un preț care depășește construcția de la Cluj Arena, care e o construcție cu de 5 ori mai multe locuri, care are o complexitate similară cu ceea ce vrem noi să construim aici, dar care a fost mai ieftină ca preț. Am înțeles că au existat diferite motive, printre care și inflația, dar parcă eram pe creștere economică”, a spus Florin Moldovan.
Președintele CJ B-N i-a răspuns că instituția nu are nicio competență în a stabili un preț pentru această investiție. ”Sunt niște specialiști care sunt arhitecți, proiectanți, cei care fac devize și mulți alții, care au făcut un studiu de fezabilitate care va fi predat Companiei Naționale de Investiții, instituție care are specialiștii ei prin care se vor face achizițiile publice și nu știm cât va fi, cum va fi, cât de scumpă, cât de mare, cât de mică, dar știm că la final ne va fi predată nouă. Deci vă anunț că nu avem niciun fel de atribuție în acest domeniu. CNI este cea care va gestiona aceste lucruri în baza unor documente. (…) Singurul lucru pe care noi îl putem face este ceea ce și facem, adică să punem teren la dispoziție și să viabilizăm terenul, acestea fiind obligațiile noastre conform regulilor prin care CNI susține astfel de proiecte în România”, a spus Emil Radu Moldovan.
De asemenea, consilierul Eugen Curteanu, fost secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, a luat cuvântul și a explicat că proiectul va fi gestionat de acum încolo de Compania Națională de Investiții. ”Există o comisie la nivel de minister care va aviza proiectul tehnic, iar valoarea investiției se va aproba prin hotărâre de Guvern, așa spune legea. Dar ulterior, în urma licitației vom avea un cost final. Pe mine în momentul de față mă interesează contribuția noastră”, a adăugat Curteanu.
După aceste discuții, s-a trecut la vot, iar în cele din urmă proiectul a fost adoptat cu 28 de voturi pentru.