Numărul salariaților din județul Bistrița-Năsăud este în creștere, în timp ce numărul șomerilor înregistrează o ușoară scădere de la o lună la alta. Cifrele nu arată foarte bine în ceea ce privește câștigul salarial mediu brut și net, care în Bistrița-Năsăud se situează sub media națională, potrivit datelor Direcției Regionale de Statistică Bistrița-Năsăud (DRS Bistrița-Năsăud).
La sfârşitul lunii februarie 2019, efectivul salariaţilor din judeţ era de 72.715 persoane, în creștere cu circa 500 de persoane faţă de luna anterioară şi cu peste 2.000 de persoane față de aceeași lună a anului anterior, se arată într-o informare a Direcției Regionale de Statistică Bistrița-Năsăud. Cele mai multe persoane angajate sunt salariați din sectorarele industrie și construcții – jumătate din numărul total al salariaților.
”La sfârşitul lunii februarie 2019, efectivul de salariaţi din judeţul Bistriţa-Năsăud reprezenta circa 9,6% din efectivul de salariaţi ai Regiunii Nord-Vest”, arată Direcția Regională de Statistică Bistrița-Năsăud.
În ceea ce privește câştigul salarial mediu brut pe judeţ, acesta a fost în luna februarie 2019 de 3.991 lei, ceva mai mare decât cea din luna ianuarie 2019, când a fost de 3.389 lei. 1,2% mai mic comparativ cu luna precedentă. Însă, față de valorile de la nivel național, câștigul salarial mediu brut pe judeţ este mai mic față de media națională.
”Câştigul salarial mediu înregistrat în judeţul Bistriţa-Năsăud a crescut în februarie 2019, faţă de luna precedentă, cu 0,1% la brut şi cu 0,8% la net”, mai arată DRS Bistrița-Năsăud.
„Datele lunare privind câştigul salarial mediu brut sunt obţinute printr-o cercetare statistică selectivă. Începând cu luna ianuarie 2019, eşantionul cuprinde, pe total țară, circa 23.500 unităţi economico-sociale. Unităţile din „sectorul bugetar” (vezi notele metodologice) sunt cuprinse exhaustiv în cercetare, excepţie făcând unităţile administraţiei publice locale pentru care datele la nivelul consiliilor locale comunale se culeg pe bază de eşantion reprezentativ la nivel de judeţ (cca. 820 de unităţi). Pentru sectorul economic, au fost incluse în cercetare unităţile cu 4 salariaţi şi peste, care reprezintă 89,65% din numărul total al salariaţilor din acest sector”, precizează DRS Bistrița-Năsăud.
În ceea ce privește câștigul salarial mediu net, la nivel județean, acesta a fost în luna februarie de 2.447 lei.
Rata şomajului la sfârşitul lunii februarie 2019, faţă de februarie 2018 a rămas constantă la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud, 3,1%, scăzând cu 0,5 puncte procentuale la nivel regional.