În Bistrița Europeană, părinții stau noaptea pe la porți ca să-și înscrie copiii la creșă! Locuri limitate, haos general și nicio creșă construită în cele 3 mandate a lui Crețu!

Mai mulți părinți din Bistrița își petrec noaptea de duminică în fața creșei de pe strada Ineului, instituția unde se fac înscrieri pentru un loc la creșele de Stat din municipiu. Disperați, oamenii au făcut o listă pe baza căreia vor solicita bon de ordine, la primele ore ale dimineții.

 

Inspectoratul Școlar Județean NU a dezvoltat o platformă on-line și a ales sistemul clasic, prin care oamenii vor cere bon de ordine de la gardianul instituției, la ora 6 dimineața. Criteriul primul venit, primul servit contează în aprobarea dosarului și de aceea părinții au ales să-și petreacă noaptea pe la porți… pentru a fi siguri că își înscriu copiii la creșă.

Conform directivelor trasate de Inspectoratul Școlar Județean, începând cu ora 6 dimineața se eliberează bon de ordine, de la gardianul instituției, iar după ora 9 se primesc dosarele. Înscrieri se fac în perioada 13 – 19 mai, după care va avea loc selecția propriu-zisă a copiilor care primesc un loc la creșă. În anii precedenți au rămas copii pe dinafară și singura soluție: creșă privată sau bonă!

Fără înscrieri on-line și părinți umiliți!

” NU e posibil așa ceva! E umilitor să stăm pe la porți și să facem liste, ca să fim siguri că reușim să ne înscriem copiii la creșe. Ar trebui în fiecare cartier să existe creșe noi…. păi ce fac ei cu punctele termice? Fac săli de adunare? Și noi nu avem creșe și grădinițe? Situația se repetă în fiecare an…. Bine că avem o pârtie de schi… ” – a declarat una dintre mămicile prezente.

„Ar trebui să realizeze un sistem on-line, care să elibereze bonuri de ordine, NU să stăm noi noaptea și să facem liste. De exemplu, la înmatriculări-auto s-a realizat un sistem electronic și lucrurile funcționează civilizat. Aici de ce nu se poate? „- a declarat un tătic revoltat.

Oameni au dat soluții: punctele termice din cartiere să fie transformate-n grădinițe, iar pe acoperișuri să se facă spațiu de joacă… la fel ca-n străinătate!

Administrația Crețu nu a realizat nicio creșă sau grădiniță în cele 3 mandate și e criză pe acest domeniu. În fiecare an e haos la înscrierea copiilor și de aceea părinții sunt revoltați și se simt umiliți. La ora 12 noaptea au venit părinți care se-ntorceau de la nuntă și s-au înscris pe listă…. Unii dintre părinți au vorbit cu vecinii ca să poată veni la primele ore ale dimineții să-și înscrie copiii la creșă.

Între timp, peste 20 de puncte termice din oraș rămân în paragină și se degradează, deoarece Primăria Bistrița NU le valorifică la adevăratul potențial. Destinația imobilelor a fost schimbată în mai multe rânduri dar NU s-a întâmplat nimic deși aceste imobile se află în proprietate publică. Administrația locală nu  valorifică acestor clădiri din cartierele orașului și nici NU a demarat lucrări de modernizare .

În campaniile electorale, administrația Crețu a promis că va face funcționale aceste puncte termice, dar de 10 ani NU s-a întâmplat mai-nimic. Singura excepție: sediul de birouri al Ocolului Silvic (din Ștefan ce Mare) care a costat 350.000 de euro, realizat cu bani de la bugetul local și încă 2 puncte termice au fost concesionate Bisericii Ortodoxe, respectiv Bisericii Greco-Catolice.

 

Nicio grădiniță nouă NU s-a construit în ultimii 10 ani la Bistrița. E criză la acest capitol și se plătesc 5.000 de euro pe chirii în clădiri vechi!

Administrația Ovidiu Crețu NU are niciun plan de dezvoltare în acest sens și continuă să pompeze bani în reparații ale clădirilor vechi, care oricum sunt improprii funcționării. Peste 5.000 de euro pe lună plătește Primăria Bistrița pentru închirierea unor clădiri în care funcționează grădinițe sau școli în condiții inadecvate.

Administrația locală a ignorat grădinițele și în Bistrița funcționează mai multe astfel de instituții în clădiri vechi și improprii care sunt reabilitate cu sume enorme. Cea mai mare parte a clădirilor vechi aparțin Bisericii Evanghelice, care le-a închiriat Primăriei Bistrița.

În 2019, pentru pârtia de schi din Wonderland se alocă bani de-o creșă: 800.000 de euro!

1.146.000 de lei merg pentru intervențiile de urgență în urma alunecării de teren de pe amplasamentul pârtiei de schi .

600.000 de lei sunt prevăzuți în buget pentru realizarea proiectului tehnic și începerea lucrărilor de execuție a unei instalații de tip teleschi – ski lift.

28.000 de lei sunt prevăzuți pentru instalația de vară de tip alpine – coaster, bani pentru elaborarea studiului de fezabilitate.

140.000 de lei pentru protejarea prizei de apă aferente pârtiei.

500.000 de lei sunt de cumpărarea a patru generatoare de zăpadă. Peste un milion de lei merg pentru stația de pompare a apei din zona pârtiei.

230.000 de lei pentru un sistem de automatizare pentru instalația de producere a zăpezii și 42.000 de lei pentru un turn de fixare  și suspendare a generatorului de zăpadă.

Dacă ar fi să adunăm toate aceste cifre, se ajunge la suma de aproximativ 3,7 milioane de lei, adică aproape 800.000 de euro… bani cu care se poate construi o creșă cu 100 de locuri (dacă ar fi să luăm ca mode creșa inaugurată de Emil Boc acum 2 săptămâni)

 

Deoarece Bistrița se confruntă cu o criză majoră la capitolul grădinițe iar preșcolarii învață în clădiri vechi, improprii, ar fi nevoie urgentă de construcția unor imobile noi în principalele cartiere ale orașului, proiecte ușor de implementat care ar rezolva criza locurilor la creșe.

Anul trecut, 88 de copii au rămas pe dinafară și NU au prins loc la creșă! E criză la acest capitol și sunt doar 5 creșe în tot orașul!

În 2018 , s-au înscris 261 de copii pe 173 de locuri disponibile. 88 de copii NU au fost primiți la creșă, deoarece NU au existat locuri disponibile.

Pentru anul școlar 1 septembrie 2019 – 31 august 2020 sunt disponibile următoarele locuri în creşe:

Creşa nr. 1 – Aleea Şieului nr. 11B – 70 de locuri (56 locuri de la 01.09. + 5 locuri de la 01.10. + 3 locuri de la 01.11. + 6 locuri de la 01.12.);

Creşa nr. 2 – strada Zimbrului nr. 9 – 30 de locuri (23 locuri de la 01.09. + 7 locuri de la 01.11.);

Creşa nr. 3 – Aleea Plăieşului nr. 2 – 70 de locuri (51 locuri de la 01.09. + 7 locuri de la 01.10. + 3locuri de la 01.11. + 9 locuri de la 01.12.);

Creşa nr. 4 – strada Andrei Mureşanu nr. 44 A – 15 locuri (9 locuri de la 01.09. + 2 locuri de la 01.10. + 4 locuri de la 01.12.);

Creșa nr. 5 – strada Mesteacănului nr. 15 – 27 de locuri (16 locuri de la 01.09. + 5 locuri de la 01.10. + 2 locuri de la 01.11. + 4 locuri de la 01.12.).

Total locuri: 212.

Condiţiile minime cumulative pentru înscrierea copiilor la creşă sunt:

– starea de sănătate corespunzătoare pentru înscrierea în colectivitate;
– domiciliul părinţilor / reprezentanţilor legali în municipiul Bistriţa.

Criteriile de prioritate la intrarea copiilor în creşă sunt:

– părintele din familia monoparentală să fie angajat;
– să lucreze ambii părinţi / reprezentanţi legali ai copiilor;
– vârsta copilului de 2 ani, împliniţi în anul în curs;
– copiii din aceeaşi familie vor fi înscrişi la aceeaşi creşă.

În cazul în care există un număr mai mare de copii care îndeplinesc criteriile cumulative raportat la numărul de locuri libere, ultimul criteriu în funcţie de care se face departajarea este data depunerii şi înregistrării cererii de înscriere în registrul unic, principalul criteriu este vârsta copilului, de la cel mai mare la cel mai mic.

Copiii care provin din familii monoparentale şi care îndeplinesc condiţiile minime cumulative au prioritate la intrarea în creşă. Deoarece locurile din creșă se eliberează prin plecarea la grădiniță a copiilor care împlinesc vârsta de 3 ani până la 31.12.2019, se vor prelua dosarele copiilor care împlinesc 2 ani până la 31.12.2019, conform prevederilor din H.C.L. nr. 77/2010.

Prin excepție de la prevederile H.C.L. nr. 77/2010, vor fi preluate dosarele copiilor care împlinesc 2 ani în perioada ianuarie-martie 2020, sub rezerva de a fi admiși sau respinși în funcție de numărul locurilor disponibile.

Copiii vor putea frecventa creșa cel mai devreme la împlinirea vârstei de 1 an și 8 luni. Pentru înscrierea copiilor la creşă sunt necesare următoarele acte:

– copie xerox a certificatului de naştere al copilului;
– copie xerox de pe B.I. / C.I. ale părinţilor / reprezentanţilor legali ai copilului;
– adeverinţă de salariu de la ambii părinţi (pentru mamele care încă se află în concediu de îngrijire, copia deciziei privind acordarea indemnizației de creștere a copilului emisă de AJPIS B-N);
– fișa de imunizări și adeverinţă de la medicul de familie, în care să se menţioneze că respectivul copil este sănătos clinic;
– dosar plic (cu numele, prenumele și data nașterii copilului înscrise pe dosar).

Cererile de înscriere la creșă și acordul de prelucrare a datelor cu caracter personal pot fi ridicate de la oricare din creșe, începând cu data de 18.04.2019. În prima zi de înscriere, respectiv în data de 13.05.2019, la ora 6.00 vor fi distribuite numere de ordine pentru ziua respectivă.

În momentul de față, în Bistrița funcționează patru creșe, cu o capacitate de 283 locuri, astfel: Creșa nr. 1 (Aleea Șieului nr. 11B) cu 104 locuri, Creșa nr. 2 (strada Zimbrului nr. 9) cu 52 de locuri, Creșa nr. 3 (Aleea Plăieșului nr. 41) cu 100 de locuri, Creșa nr. 4 (strada Andrei Mureșanu nr. 44A) cu 27 de locuri.

Citiți și:

Punctele termice din Bistrița sunt focare de infecție, dar ei își văd interesul: cu 350.000 de euro, Primăria Bistrița și-a făcut sediu de birouri într-un punct termic din Ștefan cel Mare!

One comment

  1. Sa le fie rusine celor care ne conduc si i-si bat joc de noi

error: Content is protected !!