Deputatul bistrițean Ionuț Simionca este de părere că amnistia fiscală nu este altceva decât ”o nouă păcăleală pentru români!”, considerând că o astfel de măsură este una pur electorală.
Într-o declarație politică susținută în Parlament, deputatul PMP de Bistriţa-Năsăud – Ionuț Simionca – a vorbit despre acest subiect privind anularea contribuției de asigurări sociale de sănătate, precum și a obligațiilor fiscale accesorii aferente acestor contribuții.
”Guvernul pregătește o ordonanță de urgență care scutește anumite categorii de români de la plata datoriilor create preste noapte. Este vorba despre 600.000 de români care în perioada 1 iulie 2015 – 31 decembrie 2017 au avut venituri sub nivelul salariului minim pe economie. Doar că măsura este una pur electorală, actuala putere sperând că îi păcălește pe români, trimițându-le înștiințări acasă că au ”datorii” la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS), după care dă amnistie fiscală pentru ștergerea acestor false datorii. Cât de ipocrit poate să fie Guvernul României să vină cu asemenea minciuni? Tot așa, PSD i-a păcălit pe români cu creșteri de salarii și pensii, anulate de scumpiri greu de suportat”, a declarat Simionca, de la tribuna Parlamentului.
Parlamentarul bistrițean afirmă că este deranjat de faptul că Guvernul PSD ”își bate joc de români, purtându-i pe drumuri de pomană”.
Reamintim că deciziile de impunere emise de către ANAF au creat un val de revoltă printre români, motiv pentru care Ministerul Finanțelor Publice a inițiat un proiect de ordonanță de urgență prin care a propus anularea acestor datorii.
De asemenea, prin acest proiect s-a propus reglementarea unor termene de plată,
distincte, în funcție de data comunicării deciziei, astfel:
• dacă decizia este comunicată între data de 15 martie 2019, inclusiv, și data intrării în vigoare a ordonanței de urgență, inclusiv, termenul de 120 de zile pentru plata
sumelor se calculează de la data intrării în vigoare a actului normativ;
• dacă decizia se comunică după data intrării în vigoare a ordonanței de urgență,
termenul de 120 de zile pentru plata sumelor se calculează de la data
comunicării deciziei.
Totodată, s-a propus ca în cazul deciziilor de impunere anuală emise şi comunicate între data de 15 martie 2019, inclusiv, și data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă, inclusiv, să se acorde o bonificaţie de 10% la plată, cu condiţia achitării integrale a sumelor stabilite prin deciziile de impunere, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.
Menționăm că, începând cu anul 2018, persoanele fizice care obțin venituri anuale
sub nivelul a 12 salarii minime brute pe economie nu datorează contribuția de
asigurări sociale de sanătate, decât în cazul în care contribuabilul optează pentru
calitatea de asigurat prin depunerea Declarației unice.