FOTO: Ministrul Ioan Deneș a evaluat pagubele provocate în Bistrița-Năsăud de ploile abundente din ultimele zile

 

Ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneş, alături de prefectul județului Bistrița-Năsăud, Ovidiu Frenţ, și de specialişti din cadrul Administraţiei Bazinale de Apă Someș-Tisa au efectuat vineri, o vizită de lucru ”maraton” în mai multe zone ale județului Bistrița-Năsăud unde au fost înregistrate probleme în urma precipitațiilor din ultima perioadă.

După finalizarea vizitelor în județ, ministrul Ioan Deneș a susținut o conferință de presă în care a prezentat concluziile la care a ajuns, dar și măsurile care se impun.

Prima oprire a fost în orașul Belcean, unde potrivit primarului Nicolae Moldovan, s-au înregistrat probleme din cauza creșterii debitelor peste cota de inundații în cazul râului Someșul Mare și a pârâurilor Valea Meleș și Valea Sărată. Aici, în foarte multe cazuri, sistemul de canalizare nu a făcut față cantităților mari de apă pluvială.

Am observat împreună toate punctele critice, iar de luni s-a stabilit că va începe decolmatarea zonelor pârâurilor Meleș și Sărata cu utilaje performante”, a afirmat primarul Nicolae Moldovan. Ministrul Ioan Deneș a spus că un astfel de utilaj este deja pe drum și va interveni pentru a evita producerea altor situații de acest gen în viitor.

După Beclean, echipa a ajuns și în comunele Lechinţa, Budacu de Jos, Mărișelu și în localitatea Slătinița.

De asemenea, o vizită a fost efectuată inclusiv la compania Teraplast, unde ministrul spune că ”s-a făcut un efort aproape supra-omnesc” pentru că a trebuit construit un dig din saci de nisip, de aproximativ un metru și jumătate.

Au intervenit toți oamenii care aveau și nu aveau obligația de a interveni. Am avut acolo chiar și voluntari, angajați ai Teraplat și societăți care au utilaje pentru că acolo era pericol din cauza substanței pentan, care dacă intra în contact cu apa putea să ajungă să contamineze terenuri agricole. În plus, dacă depozitul era inundat se pierdea marfă în valoare de 20 de milioane de euro. Pericolul care a apărut acolo a fost din cauza râului Bistrița Ardeleană”, a spus ministrul.

Făcând referire la râul Bistrița Ardeleană, ministrul Ioan Deneș a afirmat că ”acest râu despre care unii ONG-iști consideră că nu trebuie să face intervenții, ne-a arătat că poate să producă nu numai pagube materiale, ci a inundat chiar și case ăn zona Prundu Bârgăului. Mai mult, afluenți ai acestui râu au inundat alte câteva sute de case din Prundu Bârgăului. Spun public şi atrag atenţia celor de la JASPERS, care sunt consultanţii tehnici ai Uniunii Europene în România, pentru că am constatat că aceşti domni de la JASPERS sunt foarte sensibili la două, trei, cinci reclamaţii pe care le fac anumite ONG-uri. Şi trag un semnal de alarmă public acestor reprezentanţi că săptămâna viitoare voi face o sesizare premierului României şi autorităţii care răspunde de ei, respectiv Bruxelles-ului, că întârzie nepermis de mult investiţiile derulate prin fonduri europene”, a mai afirmat Deneș.

Ministrul Ioan Deneș a completat că în judeţul Bistriţa-Năsăud sunt nouă zone calamitate, situațiile fiind cuprinse în procese-verbale în care se precizează cu sunt necesare investiţii pe cursurile de apă.

”Aceste nouă investiţii vor fi prezentate premierului României şi, aşa cum am avut şi anul trecut astfel de situaţii şi am găsit o deschidere totală la premierul României pentru astfel de situaţii, cu siguranţă din Fondul de rezervă aflat la dispoziţia premierului, se vor aloca sume pentru a putea să rezolvăm cât mai multe din problemele care au fost constatate la nivelul judeţului”, a mai spus Deneş.

Suma acestor investiții este de 104 milioane de lei, lista putând fi consultată mai jos:

 

One comment

  1. Da e si doamna Udrea printre ei ?