Primăria Căianu Mic se pregătește de sărbătoare: Zilele Comunei vor avea loc în scurt timp, respectiv duminică și luni (16 – 17 iunie). Organizatorii au chemat soliști cunoscuți și pregătesc un show de senzație. În cadrul acestor evenimente se vor organiza competiții sportive, super concert de muzică ușoară, foc de artificii, spectacol folcloric de excepție.
Împănatul Boului – obicei de tradiție la Căian!
LUNI, 17 iunie:
ora 10 – slujbă religioasă
ora 12 – Înstruțatul Boului.
„Înstruţatul boului”, datină pastoral-agrară, influenţată de cultul solar, care simbolizează fecunditatea şi fertilitatea.
După slujba religioasă, animalul este “înstruţat” cu panglici multicolore şi flori şi purtat de flăcăi de-a lungul satului, până în vârful unui deal, însoţit de fete de măritat şi călăreţi îmbrăcaţi în costume populare. Localnicii vor arunca apă înspre alaiul de sărbătoare, pentru ca anul să fie bogat în recolte.
Boul va fi lăsat, apoi, să coboare singur la vale, iar tradiţia spune că fata care va reuşi să pună prima mâna pe coarnele boului va fi cea dintâi care se va mărita în acest an.
Obiceiul reprezintă o procesiune desfăşurată pe uliţele satului, personajul principal fiind un bou împodobit cu frunze verzi, flori şi panglici colorate, fiind însoţit de flăcăi, dar şi de mascaţi, numiţi la Căian „draci”.
După ce se ajunge la casa de gazdă se ia cununa din capul boului şi se aşează la o casă de gospodar. Urmează un joc la care participă tot satul, intrând cu toţii, în atmosfera sărbătorii. Dacă efectuăm un studiu comparat, observăm practicarea obiceiului cu diferenţe substanţiale de la un sat la altul, simbolul rămânând însă, acelaşi, de asigurare a fecundităţii şi fertilităţii
Citiți și: