Peste 100 de tineri au absolvit Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca – Extensia Bistrița. Veste bună pentru viitorii studenți!

 

Peste 130 de tineri  au finalizat cursurile Universității Tehnice din Cluj-Napoca – Extensia Bistrița, festivitatea de absolvire având loc vineri, în incinta Sălii Polivalente din municipiu. La eveniment au luat parte pe lângă reprezentanți ai UTCN – Extensia Bistrița și reprezentanți ai autorităților publice.

Stimaţi profesori, părinti, invitaţi, fericiţi absolvenţi. Mă bucur şi sunt onorat să fiu prezent la ceremonia de absolvire a unei noi generaţii de ingineri. Pentru voi, absolvenţii, ziua de astăzi marchează un moment de sfârşit şi, totodată, un nou început, întrucât vă aşteaptă o nouă viaţă. Este momentul în care cele acumulate pe băncile facultăţii vor fi puse în practica şi vor legitima valoarea câştigată în timpul facultăţii. Astăzi, aveţi nu doar pregătirea necesară unor buni specialişti, ci şi capacitatea de a reuşi în viaţă. Cu siguranţă, după numeroasele examene prin care aţi trecut şi experienţa căpătată în anii de facultate, sunteţi pregătiţi să faceţi faţă obstacolelor care vă vor aştepta de acum înainte. Conform unor surse oficiale, în momentul de faţă în România necesarul de ingineri este de circa 100.000 – 150.000, unele indicând chiar 200.000. Cifra este comparabilă cu cea din ţările cele mai dezvoltate ale Europei, necesarul în Germania fiind de circa 150.000 de ingineri (la care se adaugă faptul că această ţară absoarbe mulți specialişti din alte ţări, inclusiv România), similar celui din Franţa. Profesia de inginer sau de arhitect reprezintă astăzi o şansă. O şansă financiară, o şansă în carieră, o şansă pentru o poziţie socială aparte. O şansă pe termen lung, pentru viaţă. Și, ceea ce este foarte important, o şansă să deveniţi ceea ce vă doriţi aici, în România. Iar atât timp cât vă veţi respecta profesia, ea vă va face respectaţi. Universitatea Tehnică reprezintă, prin absolvenţii săi şi prin profesorii săi, o societate normală, bazată pe valori reale, pe educaţie, pe creaţie. Instituția Prefectului este alături de UTCN, în strategia de dezvoltare și am văzut cum, atât dascălii, cât şi studenţii, reprezentaţi energia care poate schimba multe, de fapt care poate schimba totul. Și știu că a sosit şi vremea inginerilor. Felicit absolvenţii pentru că au ales o universitate de tradiție, de valoare, de perspectivă! A fost o alegere care le asigură viitorul, și nu este vorba de un viitor oarecare. Succes tuturor la examenul de licenţă ! Vă doresc un viitor cât mai rodnic, plin de bucurii și sănătate!” le-a transmis proaspeților absolvenți prefectul județul Bistrița-Năsăud, Ovidiu Victor Frenț. 

La rândul său, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, le-a dat o veste bună celor care sunt în primii ani de studii. ”Una dintre cele mai frumoase clădiri de patrimoniu din Bistrița (clădirea fostului Tribunal de pe Pietonalul Liviu Rebreanu), a fost dată în administrare Universității Tehnice pentru a dezvolta aici sălile de cursuri pentru studenți. Mai mult, în urma unei aplicații pentru o finanțare europeană, s-au obținut peste 2.2 milioane de euro pentru modernizarea și amenajarea acestei clădiri, pentru a asigura condiții optime de educație pentru studenți!”, le-a transmis studenților președintele CJ.

Cei 131 de tineri care au încheiat studiile de licență la Extensia Bistrița a Universității Tehnice din Cluj-Napoca s-au specializat în robotică, inginerie medicală, inginerie economică industrială dar și în construcția de mașini-unelte.

 

One comment

  1. Liberalii bistriteni au fost mult mai bine orientati decat social-democratii in privinta creării unor activităti de cercetare-dezvoltare-inovare, in asociere cu invatamantul superior. Este cunoscuta initiativa lui Ioan Turc, care incă din anul 2006, atunci când era viceprimar al municipiului Bistriţa, a propus amenajarea unui parc industrial la Sărata, dar şi a unui campus pentru învăţământul universitar tehnic. Pana la urma ideea lui Ioan Turc, a fost preluata partial de PSD-isti care, cu greu in administratia lui Cretu, au realizat doar Parcul Industrial insa nici la ora actuala nu a fost fost populat cu activitati industriale. Nici vorba despre campusul universitar tehnic sau despre incubator de afaceri.
    Ulterior liberalii au venit si cu un proiect de realizarea a unui centru de cercetare-invoare-dezvoltare pentru tehnologii noi si crearea unui cluster de inovare . Din pacate nici acest proiect nu a fost luat in considerare de administratia PSD-ista, desi realizarea unui astfel de proiect era posibila prin accesarea de fonduri europene prin „Programul Operational Competitivitate (POC) 2014-2020; Actiunea 1.1.1: Mari infrastructuri de CD (cercetare-dezvoltare)-Clustere de inovare”. Prin „Actiunea 1.1.1. se putea accesa suma maxima de 6.700.000 euro/proiect. In cadrul unui astfel de proiect, clusterul urma sa desfasoare activitati comune precum achizitia utilajelor, instalatiilor, echipamentelor pentru cercetare-dezvoltare, achizitia terenului, activitati de inovare, etc.

error: Content is protected !!