Pentru a preveni apariția virusului pestei porcine africane, prefectul cere ca utilajele forestiere să fie decontaminate înainte de a intra în localități

 

 

Având în vedere evoluţia îngrijorătoare a pestei porcine africane (PPA) pe teritoriul României şi ţinând cont de o decizie a Centrului Naţional de Combatere a Bolilor, la nivelul județului Bistrița-Năsăud, autoritățile locale au decis că se impune actualizarea planului de măsuri pentru prevenirea apariţiei pestei porcine africane la porcii domestici şi combaterea acestui virus la mistreţi.

Astfel, în acest context, Centrul Local de Combatere a Bolilor Bistrița-Năsăud s-a reunit într-o ședință care a avut ca scop discutarea modificărilor aduse planului și adoptarea acestora.

Pe lângă reprezentanții autorităților direct implicate în această problemă, la şedinţă au fost prezenţi şi reprezentanții primăriilor Telciu, Târlişua, Spermezeu, Zagra și Romuli, dar și cei ai Ocoalelor Silvice Beclean, Romuli, Telciu şi Someş-Ţibleş-Năsăud, pentru a se discuta direct cu instituţiile și ceilalți factori responsabili din zonele cu risc la infectarea cu virusul PPA cu privire la măsurile concrete care trebuie luate pentru prevenirea răspândirii acestuia.

Analizăm și comunicăm măsurile de prevenţie atât firmelor care exploatează și transportă masă lemnoasă dar şi primăriilor în calitatea de Unități Locale de Sprijin. Știu că ați aplicat o parte a Planului în care nu erau prevăzute aceste noi măsuri pentru că acestea nu se luaseră nici la nivel național. Solicitarea mea este ca la viitoarele contracte de valorificare a masei lemnoasă să se introducă și obligația societăților comerciale sau chiar a persoane fizice care exploatează masă lemnoasă de a se dota cu aparatură (atomizoare) și substanțele necesare pentru decontaminarea utilajelor aflate în fondul forestier şi care apoi intră în localităţi. Nu este un lucru costisitor, după cum v-a fost prezentat, și nici foarte complicat”, a transmis prefectul județului Bistrița-Năsăud, Ovidiu Victor Frenț.

Prefectul a mai completat că ”instruirea inițială o face DSVSU pentru personalul primăriilor, care au obligația să se doteze cu mijloace de dezinfectare. Pe noi ne interesează ca acele utilaje care exploatează/transportă lemn să nu iasă fără a fi decontaminate pe drumul public și să treacă prin localități și să răspândească virusul în gospodăriile unde este porc domestic, pentru că de acolo răspândirea va fi exponențială și va trebui să luăm acele măsuri dureroase care vedeți că sunt tot mai numeroase în alte județe de sacrificare a acelor animale”, a mai transmis prefectul.

În plus, site-ul Institutiei Prefectului Bistriţa-Năsăud va avea în curând o secţiune adresată special acestei tematici, care va cuprinde legislația și măsurile de prevenţie a virusului PPA.

La această dată, pesta porcină africană evoluează în peste 300 de localități din 25 de județe, cu un număr de peste 1.100 de focare.

error: Content is protected !!