Deputatul Cristina Iurișniți și formațiunea politică din care face parte – Uniunea Salvați România – condamnă ferm modul în care este gestionată actuala criză guvernamentală, care, în opinia sa, nu este nimic altceva decât un joc politic între președintele țării, Klaus Iohannis, și premierul României, Viorica Dăncilă.
”În actuala criză guvernamentală, poziția noastră este una de condamnare a acestui joc politic. Până la urmă este un joc politic între Viorica Dăncilă și Klaus Iohannis”, consideră parlamentarul bistrițean.
Într-o conferință de presă, Cristina Iurișniți a vorbit și despre situația de la Ministerul Educației Naționale, considerând că este de neacceptat faptul că în doi ani și jumătate, acest minister a avut nu mai puțin de 7 miniștri.
”Noi ne dorim niște miniștri care să conducă țara. În momentul de față pot să afirm că suntem o țară cam neguvernată. Este inadmisibil să nu avem un ministru la Educație. A început școala și noi nu avem un ministru. Sistemul de educație este într-o criză continuă, este subfinanțat cronic, foarte mulți miniștri s-au perindat pe la putere. Numai în ultimii doi ani și jumătate am avut 7 miniștri. Eu cred că nicio țară europeană nu a trecut prin aceste schimbări. De fiecare dată un alt ministru, un alt management, alte idei, alte strategii și iată rezultatele la care am ajuns. Recent, s-au luat niște decizii destul de dure – închiderea a 40 de licee pentru că nu au niciun absolvent care să obțină medie de trecere la Bacalaureat”, a declarat Cristina Iurișniți, într-o conferință de presă.
Parlamentarul bistrițean a mai completat că o altă problemă a sistemului educațional românesc este cea legată de consilierii școlari de carieră.
”Dacă nu ai acești psihologi școlari, consilierii de carieră, nu ai cum să ai rezultatele pe care le dorim cu toții pentru copiii noștri. Nu-i putem îndrepta cu arcanul spre școlile profesionale care încă nu sunt dotate și lipsa acestor consilieri este strigătoare la cer. Un astfel de post se alocă pentru 800 de copii. Deci dacă ai 799, postul nu mai este viabil, nu este alocat. Așa că nu ar trebui să ne mire nici rezultatele pe care le avem în ceea ce privește școlile profesionale și revalorizarea lor”, a mai adăugat Iurișniți.
Deputatul bistrițean susține că intenționează ca în această sesiune parlamentară să vină cu o propunere legislativă legată de numărul de elevi alocat unui psiholog școlar, mai exact reducerea acestui număr de la 800 cât este în prezent, la 400 – 600 de copii. ”Atunci te poți ocupa realmente de acești copii. Îi poți consilia încă din clasa a VI-a, de la 12 ani, pentru că aici se știe ce orientare și ce parcurs profesional li s-ar potrivi, care sunt abilitățile lor, practice sau intelectuale. În același timp se impune și o școală a părinților, pentru că împreună cu ei trebuie să fie această consiliere”, a spus deputatul USR.
Cristina Iurișniți consideră că dacă nu există educație, atunci nu se pot aștepta rezultate în niciun domeniu.