În oraşele Bistrița, Beclean și Năsăud s-au înregistrat depășiri ale nivelului de zgomot cauzat de traficul rutier, aceste măsurători dovedind încă o dată că sunt absolut necesare investițiile privind amenajarea unor variante ocolitoare. Declarația îi aparține directorului Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud, Sever Roman, care a prezentat o situție privind acești indicatori într-o şedinţă a Colegiului Prefectural.
”În ceea ce privește zgomotul și vibrațiile, Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud are 13 puncte de monitorizare în tot județul. Am făcut 155 de măsurători de zgomot și am înregistrat 8 depășiri. (…) Astfel, în 2018 am înregistrat depășiri în Bistrița, în intersecția Bulevardul Independenței – strada Libertății – strada Sigmirului. Limita adminisibilă este de 75 db și am înregistrat în luna ianuarie 75,1 db, iar în aprilie 78,1 db. La Beclean am înregistrat de asemenea depășiri ale nivelului de zgomot în intersecția strada 1 Decembrie cu strada Trandafirilor, o intersecție unde limita admisă este de 75 de db, iar în luna ianuarie s-a înregistrat 82,8 db. În 2019, în ceea ce privește zgomotul, în Bistrița din nou am înregistrat depășiri în aceeași intersecție – Independenței – Libertății – Sigmirului, 77,2 db în aprilie și 84,2 db în august. Chiar și la Năsăud am înregistrări depășiri anul acesta, în luna martie, în intersecția Bulevardul George Coșbuc – Primăria Năsăud, unde limita este de 75 db, fiind înregistrată o valoare de 76,7 db”, a declarat Server Roman într-o ședință a Colegiului Prefectural.
Directorul APM B-N a mai completat că ”aceste valori demonstrează încă o dată necesitatea și nevoia unor variante ocolitoare pentru a scoate traficul și a diminua valorile acestea depășite. Bineînțeles că nu doar problema zgomotului s-ar rezolva cu această ocazie, ci și cantitatea de noxe emise în aer”.
Totodată, cu prilejul Săptămânii Europene a Mobilității, în zilele de 20 și 22 septembrie, Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud a efectuat determinări de zgomot la intersecţia străzii Dornei cu Piaţa Centrală.
”Am făcut două determinări de zgomot, una în 20 septembrie și alta în 22 septembrie, în Ziua Fără Automobil, când circulația rutieră a fost suspendată. Astfel s-au înregistrat valori foarte interesante și demne de ținut minte și de luat în seamă când se iau decizii privind mobilitatea urbană. Pe perioada când traficul a fost suspendat am avut un zgomot de 48,9 db, iar când traficul rutier se desfășura normal, acesta a fost de 68,1 db, deci se vede o diferență și o scădere de 28 la sută”, a mai adăugat Sever Roman.