VIDEO: ”Pacientul – veriga principală în cazurile de mită din sistemul public de sănătate!”. De aici și ideea unui formular anti-mită la Spitalul Județean de Urgență Bistrița

 

 

 

Managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany, consideră că veriga principală în cazurile de mită din sistemul public de sănătate este pacientul, motiv pentru care a implementat la unitatea medicală pe care o conduce un formular anti-mită. Este vorba despre un document pe care fiecare pacient va trebui să îl completeze în momentul internării. Acesta conține informații cu privire la obligațiile legale de plată pe care pacientul le are, dar și o declarație prin care pacientul se angajează să nu ofere altfel de foloase materiale în afara celor prevăzute în document. Lazany spune că a primit deja telefoane de la managerii altor spitale din țară care doresc să facă același lucru.

”În ultima vreme s-a vorbit chiar foarte, foarte mult de mita din domeniul sănătății, în special în sistemul public de sănătate. Toată lumea spune că se dă, că medicii primesc, dar datele concrete, reale, arată că avem câte un caz la 4-5 ani când chiar se întâmplă ceva. Ceea ce se întâmplă la noi în țară, ca măsuri, nu este atât de eficient și atunci am discutat și am analizat acest fenomen pe toate căile și am considerat că veriga principală și cheia acestei probleme este pacientul pentru că pacientul are banii în mână. Deci el este punctul de plecare și atunci am creat un document de conștientizare și de informare a pacientului în care am informat pacientul despre obligațiile lui de plată către Spitalul Județean de Urgență Bistrița. În momentul în care el devine informat și conștient de obligațiile lui de plată, el nu mai trebuie să dea niciun ban, motiv pentru care am făcut o declarație pentru pacienți pe același document, prin care ei declară că au luat cunoștință de obligațiile de plată legale pe care le au către spital și se obligă să nu ofere alte plăti suplimentare medicilor sau oricărei alte categorii de personal. Pentru că am considerat că în momentul în care nu se mai dă, personalul nu mai are ce primi”, a declarat Gabriel Lazany, într-o conferință de presă.

Managerul SJU Bistrița a mai completat că în ceea ce privește cazurile grave, în care actul medical este condiționat de anumite foloase materiale, acestea ar trebui sesizate din start, chiar la organele abilitate în acest sens, nu doar la conducerea unității medicale.

”În cazurile foarte grave, când este condiționat actul medical de primirea unor foloase, pacientul trebuie să fie conștient că trebuie sesizat. Acestea sunt niște lucruri periculoase, iar dacă există personal medical sau de orice altă natură care pretinde bani pentru a își face treaba pentru care este plătit, chiar foarte bine, considerăm că aceste cazuri trebuie sesizate. Nu neapărat la conducerea spitalui, ci chiar la organele abilitate de drept pentru că trebuie curățată pădurea de uscături”, a mai spus Lazany, care consideră că trebuie schimbată mentalitatea în sistemul public de sănătate.

https://www.facebook.com/ziardebistrita/videos/498990733981880/

Întrebat de ce nu dă și personalul medical o declarație prin care se angajează că nu va lua mită, managerul a completat: ”Nu ai absolut nicio cheie de control. Dacă personalul medical semnează acea declarație și pacientul tot insistă cu banii, la un moment dat dacă tot ți se oferă, există și tentația de a lua. Noi asta vrem să eliminăm. În momentul în care nu mai există ofertă, nu va mai fi greșeală din partea personalului. Ei știu că dacă li se dă primesc, dacă nu li se dă lucrează că așa trebuie. După o vreme se va schimba mentalitatea și vor fi obișnuiți că acesta e salariul, banii vin lunar, în data de 15 și pe asta lucrăm. Cui nu îi convine salariul nu e obligat să lucreze în sistemul public de sănătate”.

Însă, dacă la problema pacienților care oferă medicilor sume de bani s-a găsit o rezolvare, Gabriel Lazany recunoșate că în ceea ce îi privește pe aparținătorii pacienților, asupra acestora unitatea medicală nu are niciun fel de control.

Potrivit managerului SJU Bistrița, și alte unități medicale din țară s-au arătat interesate de a prelua această idee.

error: Content is protected !!