Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bistriţa – Năsăud a organizat, vineri, Bursa Locurilor de Muncă pentru Absolvenţi. La această ediţie, 25 de agenți economici din județ au oferit 210 locuri de muncă, cele mai multe fiind destinate persoanelor cu studii medii și profesionale.
La bursă au participat 432 persoane, dintre care mai bine de jumătate (284) au provenit din grupul țintă, cel al absolveților. Însă, pe lânga absolvenţii de învăţământ, la bursă au fost prezenți și elevi din clasa a XII – a de la Colegiul Tehnic Infoel, elevi din clasele a XI – a profesională, profil “lăcătuş construcţii metalice, utilaj tehnologic” şi a XII – a liceu, profil “ tehnician proiectant CAD” de la Colegiul Tehnic “Grigore Moisil” Bistriţa.
Oferta locurilor de muncă disponibile a fost una bogată, ce a cuprins locuri de muncă din mai multe domenii, atât pentru absolvenții cu studii superioare, cât și pentru cei cu studii medii sau profesionale.
Directorul AJOFM Bistrița-Năsăud, Otilia Râpan, spune că facilitățile acordate absolvenților au dus la o creștere a celor interesați să își găsească un loc de muncă, dar și a angajatorilor dispuși să încadreze în muncă tineri.
”Este ceva care nu ni s-a mai întâmplat. Pentru că Guvernul a dat foarte multe facilități și au fost măsurile acestea active foarte generoase, am avut un număr foarte mare de absolveți care s-au înregistrat în baza noastră de date”, a declarat Otilia Râpan.
https://www.facebook.com/ziardebistrita/videos/2789932351039404/
În schimb însă, cu toate că se acordă aceste facilități, angajatorii spun că nu prea există interes din partea tinerilor în a se angaja. Un motiv este, potrivit unuia dintre angajatori, acela că tinerii sunt susținuți de părinți din toate punctele de vedere și nu sunt nevoiți să muncească.
O altă problemă cu care se confruntă angajatorii este legată de faptul că tinerii nu au un bagaj de cunoștințe practice.
”În principiu, tinerii se și sperie cumva de cerințele mai stricte de la locul de muncă, în comparație cu cele cu care ei sunt obișnuiți din școală. Noi, ca angajatori, căutăm oameni care să aibă și experiență și cunoștințe practice care să ne ajute pe noi și să contribuie în bunul mers al companiei. Din păcate însă, tot mai puțini tineri absolvenți vin cu acest bagaj de cunoștințe practice”, a declarat Cristina Herciug, din cadrul companiei Teraplast, unul dintre agenții economici prezenți la bursă.
Tinerii prezenți la bursă au studiat ofertele, însă din cei 284 de absolvenți prezenți, doar 10 la sută ( 29) au fost selectați în vederea angajării. Unii dintre ei au spus că nu și-au găsit postul pe care îl căutau, în vreme ce alții au afirmat că au dat peste câteva oferte interesante, dar trebuie să analizeze bine condițiile și nivelul de salarizare.