Consiliul Județean Bistrița-Năsăud intenționează să amenajeze Casa Colecțiilor și Documentelor de Patrimoniu într-o clădire situată pe Bulevardul Independenței, nr. 24 din municipiul Bistrița. Proiectul privind indicatorii tehnico-economici pentru această investiție a fost aprobat în ședința CJ Bistrița-Năsăud de miercuri, 30 octombrie. Investiția este estimată la 8 milioane de lei, banii fiind prevăzuți a fi asigurați din bugetul CJ Bistrița-Năsăud.
Directorul Bibliotecii Județene ”George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, Ioan Pintea, a explicat la ce se referă o astfel de investiție. ”Este vorba despre o prelungire practic a Bibliotecii Județene. În ultima vreme am obținut nenumărate manuscrise, documente de la mari scriitori, mari critici literari. Acestea sunt acum la Biblioteca Județeană George Coșbuc. De asemenea, noi deținem un fond de carte veche, de patrimoniu, cam peste 30.000 de exemplare. Acestea trebuie să aibă un loc la care publicul să aibă acces. Deci va fi o Casă a Colecțiilor care va avea și spații expoziționale, dar în același timp vor fi și spații de cercetare astfel încât cei din comunitatea bistrițeană să poată să beneficieze într-un mod mult mai direct la manuscrise, dactilograme și la fondul de carte veche de la Biblioteca Județeană”, a spus Ioan Pintea.
Astfel, CJ Bistriţa-Năsăud doreşte restaurarea construcţiei de pe Bulvardul Independenței şi realizarea Casei Colecţiilor şi a Documentelor de Patrimoniu cu funcţiune muzeală şi de arhivă. Ocazional, aici se vor desfăşura evenimente culturale – prezentări, conferinţe, lansări de carte, vizionări, pentru un număr maxim de 50 de persoane.
Instituţia va fi nu doar o bibliotecă înzestrată cu colecţii de carte şi manuscrise, în care se va putea cerceta (elevii şi studenţii având oportunități pentru a elabora lucrări de specialitate), dar şi o instituţie ce va fi integrată în circuitul turistic, astfel încât toţi cei interesați să poată intra în contact cu colecțiile și documentele de patrimoniu expuse aici.
Clădirea, reprezentativă pentru arta arhitecturală a Bistriței, a fost construită în anul 1912, iar acum necesită lucrări de reabilitare, întrucât diverse zone alea imobilului sunt în stare avansată de degradare.
În acest imobil şi-a trăit ultimii ani de viaţă fratele poetului naţional Mihai Eminescu, ofițerul Matei Eminescu.
FOTO: Biblioteca Județeană George Coșbuc Bistrița-Năsăud