Deputatul USR de Bistrița-Năsăud, Cristina Iurișniți, a anunțat vineri, într-o conferință de presă, că intenționează să facă o serie de propuneri legislative care vizează învățământul profesional dual, scopul acestora fiind de a flexibiliza cadrul legislativ, astfel încât tot mai multe companii să fie interesate de elevii care urmează această formă de învățământ.
”Am în vedere o modificare legislativă în privința învățământului profesional dual, prin îmbunătățirea cadrului legislativ, reducerea numărului de elevi din cadrul grupelor, deci o flexibilizare a cadrului legislativ și a metodologiei. Dacă se va reduce numărul de elevi, vor fi interesate mai multe firme, mai mulți agenți economici, start-up-uri, chiar mici ateliere. În condițiile actuale,este foarte dificil să găsești 10 elevi care să aibă aceeași direcție mai ales în micul urban sau în comune. E foarte greu să ai grupe compacte de 10 elevi și atunci am mers pe această reducere a grupelor, minim 7, maxim 30 de elevi într-o clasă de învăţământ profesional”, a spus deputatul USR de Bistrița-Năsăud, care a mai completat că toate aceste lucruri nu fac decât să încurajeze dezvoltarea acestui tip de învăţământ.
Cristina Iurișniți a completat că are în vedere și modificarea Codului Fiscal. ”Pentru a încuraja agenții economici să vină să investească în educație, să vină să realizeze acele parteneriate școală-agent economic, noi facem o propunere de reinvestire a profitului, care nu va mai fi taxat”, a mai adăugat parlamentarul bistrițean.
În același context al situației învățământului profesional dual, Cristina Iurișniți spune că promovarea școlilor profesionale se află pe agenda sa parlamentară încă de la începutul mandatului de deputat. ”Am reușit să propun și să fie adoptate facilități fiscale pentru angajatori, dar nu e suficient. Este nevoie de campanii de informare si promovare a educației profesionale! Nu este o rușine să ai o meserie, să urmezi o școală profesională în contextul în care un tânăr este beneficiarul unei burse de practică și câștigă experiența profesională reală”, a completat deputatul.
Cristina Iurișniți mai afirmă că în ceea ce privește județul Bistrița-Năsăud, în anul școlar precedent, nu exista niciun parteneriat între agenții economici și liceele tehnologice, însă din acest an există unul, încheiat între compania Comelf și Colegiul Tehnic Grigore Moisil.
Vineri, deputatul a purtat o discuție cu conducerea companiei Teraplast tot pe această temă a învățământului profesional.
”Am avut o discuție deschisă și constructivă cu directorul general Alexandru Stânean al TERAPLAST GROUP, care s-a arătat deschis la colaborarea cu mediul educațional, demarând deja un parteneriat pentru 20 de elevi tot cu Colegiul Tehnic Grigore Moisil. De asemenea, în urma discuției, conducerea Teraplast a arătat disponibilitate de a participa ca partener în proiectul vizitei de studiu de la Școala Kronstadt Brașov, școală etalon în învățământul profesional dual”, a mai precizat Iurișniți.