Supercom a majorat tarifele la colectarea deșeurilor, la câteva luni de la câștigarea contractului, în urma unei licitații. Compania s-a prezentat la licitație cu anumite tarife, iar ulterior, au conceput o inginerie financiară de majorare a tarifelor. Astfel, de la 1 noiembrie, tarifele/locuitor au crescut de la 8.12 lei/lună la 11.31 de lei/lună (creștere cu 50%).
Schema lor este una copilărească și reprezintă un amestec de elemente economico-juridice, cu un singur scop: majorarea tarifelor.
Etapele șmenului financiar:
1. S-a realizat un studiu de către o companie privată…
2. Pe baza acestui studiu, SUPERCOM a croșetat o schemă de majorare a tarifelor, invocând fel-de-fel de artificii. A invocat investiții obligatorii în eficientizarea sistemului de colectare ( pe care-l consideră ineficient conceput). Astfel investițiile LOR se vor regăsi în tarife.
3. Fișa de fundamentare a prețurilor reprezintă schemele financiare prin care au ajuns la tarife majorate și este ținută la secret, iar compania invocă Legile concurențiale. Modul prin care au ajuns la prețurile mărite poate fi vizualizat doar de aparatul tehnic al primăriei Bistrița.
4. Propunerea se înaintează Consiliului Județean, controlat de Radu Moldovan și Consiliilor Locale, unde primarii PSD dețin majoritatea.
5. Decizia de majorare a tarifelor s-a luat în cadrul Adunării generale a Acționarilor, unde fiecare comună a avut 1 vot.
Cu tarifele majorate, SUPERCOM a trecut la nivelul următor și amenință cetățenii care NU colectează selectiv!
COMUNICAT transmis de George Avram, city-managerul Bistriței: „Începând cu luna decembrie 2019 firma de salubrizare „Supercom” procedează la verificarea prin sondaj a conținutului pubelei negre colectate în cadrul programelor de colectare a deșeurilor mixte / menajere, în sistemul de colectare „din poartă în poartă” de la case.
În conformitate cu prevederile Regulamentului de Salubrizare, în situația în care se va constata că în pubela neagră au fost depuse și deșeuri nepermise beneficiarul va fi avertizat în prima fază iar dacă această situație se repetă firma de salubrizare „Supercom” va proceda la aplicarea bulinei roșii pe pubelă iar conținutul acesteia nu va fi colectat decât după ce beneficiarul a procedat la sortarea deșeurilor.
În același mod se va proceda și în cazul sacilor galbeni, destinați colectării deșeurilor de plastic și metal, unde se constată un grad de impurificare mai mare de 25%.”
SUPERCOM a promis containere cu CIP electronic și spun că dacă investesc în îmbunătățirea sistemului, au dreptul să majoreze tarifele ! Concret, NU au făcut nimic-nimic!
Reprezentanții ADI Deșeuri au aprobat un Regulament de salubrizare, cu investiții privind sistemul de colectare, prin pubele cu sistem electronic: e doar o prevedere populistă, deoarece NU e clar prevăzut cine va realiza investiția în cât timp și din ce bani!
Investițiile realizate de operatori de drept privat din fonduri proprii pentru reabilitarea, modernizarea și dezvoltarea sistemului public de salubrizare se vor amortiza de către aceștia pe durata contractului de delegare a gestiunii serviciului de salubrizare.
(3) Investițiile în infrastructura specifică serviciilor de salubrizare care se realizează din fonduri proprii ale operatorilor de drept privat constituie bunuri de retur; bunurile astfel realizate rămân în proprietatea operatorilor pe toată durata contractului de delegare a gestiunii și revin de drept, la expirarea contractului, gratuit și libere de orice sarcini, unităților administrativ-teritoriale, fiind integrate domeniului public al acestora.
În contractul de delegare a gestiunii se vor menționa bunurile de retur, respectiv modul de repartiție a categoriilor de bunuri realizate de operator până la încetarea, din orice cauză, a contractului de delegare a gestiunii serviciului de salubrizare.
SUPERCOM, pe BLAT cu PSD? Sistemul de colectare selectivă e făcut harcea-parcea, dar tarifele cresc încontinuu!
SUPERCOM beneficiază de sprijin masiv din partea liderilor PSD care conduc administrația județeană și locală și fac tot ce au chef. Au majorat cu 50% tarifele pe scheme ținute la secret, la câteva luni de la câștigarea contractului, au scăzut frecvența de colectare și acum amenință că NU mai ridică deșeurile ne-selectate!
E incredibil modul în care autoritățile locale NU reușesc să controleze o companie privată care în ultimii ani a făcut cam ce-a dorit, pe baza contractului public.
SUPERCOM NU reușește să implementeze un sistem de colectare eficientă, cu toate că beneficiază de subvenții de la Consiliul Local (aproximativ 700.000 de euro pe an).
Încearcă o NOUĂ strategie: plătitorul e de vină pentru colectarea dezastruoasă!
Firma de colectare a deșeurilor a primit sprijin din partea PSD: regulamente avantajoase, condiții acceptate la modificarea de contract, însă cu toate acestea, practică tarife majorate cu 50% și prestează un serviciu execrabil. Strategia lor este una penibilă și-acum încearcă să dea vina pe cetățenii , care NU colectează selectiv, încercând astfel să-și justifice ineficiența!
Citii și: