De la începutul sezonului rece, în județul Bistrița-Năsăud au fost înregistrate 14 cazuri de gripă, mult mai puține față de aceeași perioadă a anului trecut. Cu toate acestea, autoritățile sunt în alertă și monitorizează zilnic situația, inclusiv în unitățile de învățământ din județ.
”Anul trecut au fost peste 100 de cazuri. Acum suntem deja la finalul lunii ianuarie și ne-am limitat la 14 cazuri, ceea ce e foarte bine, nu vorbim de epidemie. Din aceste 14 cazuri, doar 4 au fost internate în spital, restul s-au tratat la domiciliu. Două dintre ele au fost confirmate în urma analizelor de laborator de la Institutul Cantacuzino din București. Celelalte au fost diagnosticate pe baza simptomelor. Din păcate, a fost înregistrat și un deces cauzat de gripă, la un bărbat de 67 de ani din Livezile. Acesta era nevaccinat și avea și alte afecțiuni în antecentele medicale – respiratorii și cardiace”, a declarat, miercuri, dr. Anca Andrițoiu, directorul Direcțeii de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud.
Pentru a evita înmulțirea acestor cazuri, și în școli sunt luate măsuri suplimentare, spune șeful Inspectoratului Școlar Județean Bistrița-Năsăud, Camelia Tabără.
”Săptămâna trecută a avut loc videoconferința cu ministrul Educației și ministrul Sănătății. Ni s-a solicitat să fim extrem de atenți la colectivele de elevi, am centralizat ceea ce avem în școli: la 110 unități cu personalitate juridică avem 31 de cabinete medicale cu 13 medici și 44 de asistenți. Un triaj în sensul propriu al cuvântului pot să facă cadrele medicale, dar și toți profesorii. Începând de luni avem o centralizare unitară la nivelul ministerului. Ieri am fost atenționați să ne referim numai și numai la gripă și nu și la celelalte tipuri de afecțiuni, asta ca să nu derutăm. Suntem în legătură permanentă cu directorii de școli, mâine avem ședință cu ei și o să discutăm măsuri suplimentare. Am făcut asta și anul trecut, cu raportare zilnică. E clar că primul lucru trebuie anunțată familia pentru că marea majoritate sunt minori și apoi trebuie eliminați din colectivul de copii ca să nu contamineze”, a declarat Camelia Tabără.
https://www.facebook.com/ziardebistrita/videos/183643603022825/
Refer la triajul în școli, dr. Anca Andrițoiu a completat că ”medici școlari și asistenți la cabinete există doar în mediul urban. În mediul rural, fiecare școală este obligată să aibă un contract cu un medic, medic de familie din localitate sau din localitățile aparținătoare. Ei sunt cei care monitorizează aceste cazuri”.
În ceea ce privește măsurile pentru prevenirea mbolnăvirii, dr. Anca Andrițoiu spune că ”una dintre cele mai importante măsuri este spălarea mâinilor cu apă și săpun din abundență, adică măsurile de igienă. Apoi, persoanele bolnave trebuie să se izoleze la domiciliu, să evite colectivitatea. E foarte important ca atunci când tușim sau strănutăm să folosim o batistă sau un șervețel pe care să îl aruncăm ulterior, să avem o vestimentație adecvată, o alimentație bogată în vitamine, să aerisim bine încăperile, să evităm consumul de alcool pentru că încetinește reflexele. Am avut și un deces din cazua frigului iarna aceasta, o persoană care consumase alcool și care a căzut și nu s-a mai putut mișca.”