VIDEO: Dr. Anca Andrițoiu, directorul DSP Bistrița-Năsăud: ”Nu e cazul să intrăm în panică”

anca andritoiu

Directorul Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud, dr. Anca Andrițoiu, a transmis populației că nu este cazul să intre în panică din cauza Coronavirusului, făcând apel la oameni să respecte regulile de igienă și sfaturile autorităților. De asemenea, specialiștii atrag atenția populației să se informeze din surse sigure, mai ales că, în ultimele zile, în mediul online au circulat foarte multe informații false.  

Trebuie să încep cu informația că, în acest moment, pe teritoriul României nu există niciun caz confirmat de infecție cu Coronavirus. (…) La nivelul județului nostru nu avem persoane în carantină. În schimb, astăzi, avem 22 de persoane monitorizate la domiciliu. Ieri erau 16, astăzi sunt 22. Evoluția este de la o zi la alta, pentru că lumea circulă, oamenii au fost și în concedii, revin acasă, deci e firesc să se întâmple asta. Toate persoanele sunt monitorizate, am intrat cu toții în legătură, le-am indentificat medicii de familie, se ocupă de ei”, a declarat dr. Anca Andrițoiu.

În plus, șeful Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud a mai adăugat că persoanele care revin acasă din zone de risc și trebuie să rămână izolate la domiciliu primesc concedii, documente eliberate de medicii de familie.

”Primesc concedii pe perioada cât stau acasă. E important să știe acest lucru. Noi eliberăm o adeverință cu perioada în care ei trebuie să rămână în concediu și, pe baza acesteia, medicii de familie dau concedii. Nu e un concediu medical, e un concediu special cu un cod specific pentru situația aceasta”, a mai adăugat dr. Anca Andrițoiu.

La nivelul județului Bistrița-Năsăud sunt puține cazuri de persoane izolate la domiciliu, în comparație cu alte județe din țară.

Persoanele care trebuie să rămână în carantină primesc concedii

Sursa citată a mai menționat că există un anumit protocol care se aplică în cazul persoanelor care revin din zonele cu risc maxim sau chiar din zone cu risc mai redus.

Zonele de risc maxim sunt China continentală și cele 12 localități din Italia care se află în carantină. În mod normal, acum la noi nu ar mai trebui să sosească persoane din acele localități, pentru că acestea au fost închise. Nu mai intră și nu mai iese nimeni. Acestea sunt zonele cu risc crescut. Fiecare persoană fără simptome care vine din aceste zone intră și la noi în țară în carantină. Protocolul prevede că ei sunt carantinați la intrarea în țară, deci în județul pe unde ei intră în țară. A doua categorie de persoane sunt cele care vin din regiunile Lombardia sau Veneto și care vor fi monitorizate la domiciliu, în județele de domiciliu. Noi suntem anunțați de colegii noștri de la graniță atunci când intră în țară asemenea persoane. Toate persoanele care intră în țară completează un chestionar”, a mai spus dr. Anca Andrițoiu.

În plus, în chestionar a fost introdus și un paragraf referitor la responsabilitatea completării în mod corect a datelor, întrucât au existat și situații în care s-au dat date false. Acest paragraf are menirea de a îi responsabiliza pe cei care îl completează, mai ales că orice informație falsă se poate pedepsi fie cu amendă, fie cu închisoare.

https://www.facebook.com/ziardebistrita/videos/1057991397912290/

 

Informații false în mediul online

Directorul DSP Bistrița-Năsăud a mai făcut apel la populație să se informeze din surse sigure cu privire la acest subiect, mai ales în contextul în care au apărut informații false în mediul online.

”Nu e cazul să intrăm în panică, acționăm cu toții pe domeniile noastre de competență. Asta e important să știe oamenii, pentru că toate informațiile acelea false care au apărut nu au făcut decât să provoace panică și agitație. Sursele oficiale de informare sunt site-ul Ministerului Sănătății, al Ministerului Afacerilor Interne”, a mai completat Andrițoiu.

Totodată, prefectul județului Bistrița-Năsăud, Stelian Dolha, a completat că a observat că în ultimele 48 de ore a fost distribuit masiv un material fals. ”Notificarea de urgență a Ministerului Sănătății de numește. Informațiile din această notificare sunt niște inepții cap-coadă. (…) Trebuie să combatem asemenea dezinformări”, a spus prefectul care a subliniat că oamenii trebuie să fie atenți când primesc astfel de informații.

De asemenea, pe parcursul acestei zile, în toate instituțiile publice din Bistrița-Năsăud, Instituția Prefectului a anunțat că va distribui un set de materiale informative cu privire la infecția cu Coronavirus și măsurile preventive pe care oricine le poate lua.

Iată 10 reguli simple de urmat:

vcoronavirus

coronavirus coronavirus coronavirus coronavirus coronavirus

One comment

  1. Balan Marius-ecologist PV

    Invit pe toti sefii de la asa zisele DECONCENTRATE (nu exista asa ceva ) sa citeasca pe Internet ce a scris un important doctor virusolog de la Iasi, medicul Constantinescu. Romanii din generatia Z cu chilotei la nas . Tareee …tare de tot !

error: Content is protected !!