Vineri, Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud a marcat cea de-a 87-a aniversare a ”Zilei Protecţiei Civile din România”, prilej cu care la sediul instituției a fost organizat un ceremonial militar la care au participat reprezentanți ai instituțiilor publice, dar și comandanţii unităţilor MAI şi MApN, împreună cu şefii structurilor judeţene cu care pompierii colaborează zilnic în misiuni.
”Vă mărturisesc că sunt mândru că în structurile MAI există oameni pentru care sacrificiul de sine a devenit meserie – aveţi o misiune unică: să protejați semenii, indiferent de cine sunt ei, punându-vă în pericol propria viaţă. Apreciez calităţile care v-au călăuzit către o meserie deloc uşoară, respect capacitatea de a vă asuma zilnic riscuri pe care mulţi nu le cunosc şi vă apreciez profesionalismul dovedit în activitatea depusă. Valorile voastre care emană la fiecare intervenție pe care o aveți profesionalism, curajul şi dăruire de sine trebuie să rămână, în continuare, obiectivul dumneavoastră, pentru ca, alături de celelalte componente ale sistemului naţional de management al situaţiilor de urgenţă, să vă duceţi la îndeplinire misiunile încredinţate.(…) Protejați populația, bunurile materiale, valorile culturale și factorii de mediu, în caz de război sau dezastre. Salvați nu doar vieți, ci destine și familii. Drept pentru care încrederea de care vă bucurați în rândul cetățenilor se află la cea mai înaltă cotă, iar pentru asta vă felicit. La această zi aniversară vă urez multă sănătate și succes în activitatea voastră”, a transmis prefectul Stelian Dolha, prezent la eveniment.
Cu ocazia acestui eveniment, patru cadre militare au fost înaintate în grad, după cum urmează:
- în gradul de locotenent colonel – maior Sodoleanu Cristian;
- în gradul de maistru militar cls. A I-A – maistru miltar cls. A II-A Bălan Gabriel;
- în gradul de plutonier adjutant șef – plutonier adjutant Breșfelian Mihaela și plutonier adjutant Palage Ioan.
De asemenea, cu prilejul Zilei Protecției Civile, la nivelul ISU Bistrița-Năsăud vor avea loc o serie de activităţi și competiții sportive. Astfel, în condițiile în care în data de 4 martie se împlinesc 43 de ani de la cel mai puternic cutremur din istoria modernă a României, de 7,2 pe Richter, în perioada următoare, acţiunile ISU Bistrița-Năsăud vor urmări să atragă atenţia, în special, asupra modului în care cetățenii trebuie să se comporte și să acționeze în situaţia producerii unui seism. Peste 1.500 de oameni au murit, alte 11 mii de persoane au fost rănite, iar alte câteva mii au rămas pe drumuri în timpul cutremurului de acum 43 de ani.
”Dezideratul nostru este orientat spre informarea şi educarea populaţiei, astfel încât prin măsurile întreprinse să creştem cât de mult posibil şansele de supravieţuire, să transmitem mesajul corect, în aşa fel încât, populaţia să fie pregătită în orice situație de urgență”, arată ISU Bistrița-Năsăud.