Deputatul PMP Ionuț Simionca a luat decizia să se adreseze bistrițenilor în direct, pe pagina sa oficială Facebook, pentru a le comunica cetățenilor soluții la problemele cu care aceștia se confruntă în această situație de criză creată de pandemia cu COVID-19.
Într-una dintre intervențiile sale, deputatul Ionuț Simionca a venit cu o veste îmbucurătoare de la Cluj-Napoca, unde capacitatea de testare pentru infectarea cu COVID-19 a crescut la 400 de unități pe zi, consecința cea mai importantă fiind că va crește probabilitatea identificării și izolării celor contaminați, micșorând astfel posibilitatea infectării altor cetățeni. Acesta a salutat anunțul Guvernului privind acordarea șomajului tehnic și a cerut elaborarea cât mai rapidă a normelor de aplicare, astfel încât angajații firmelor afectate de actuala criză să poată beneficia cât mai rapid de această facilitate.
În același timp, parlamentarul bistrițean le-a transmis celor care au dificultăți financiare înlesnirile oferite temporar de unele bănci din România, în contextul în care oamenii au început să fie trimiși acasă de angajatori fără plată sau cu plata parțială a salariilor.
Măsurile luate de bănci sunt, în principal, legate de amânarea de până la trei luni a plății ratelor la creditele mari, în principal cele pentru cumpărarea unei locuințe, în funcție de nevoi. Pentru companiile mici au fost luate măsuri de sprijin care susțin continuarea fără întreruperi a activității, în funcție de situația individuală a acestora.
Ionuț Simionca a vorbit și despre creditele “Prima Casă”, care se adresează cetățenilor care nu au venituri mari, informându-i pe bistrițeni că în regulamentul fondului de garantare este prevăzut un depozit de „cash colateral”, echivalentul a trei rate, tocmai pentru situații în care oamenii sunt în imposibilitate de plată. Parlamentarul i-a îndemnat pe cetățeni să ceară băncilor respectarea acestor prevederi.
De asemenea, deputatul Ionuț Simionca a cerut autorităților adoptarea unei serii de măsuri imediate, care să vină în sprijinul micilor întreprinzători și al oamenilor care au fost afectați de consecințele reducerii drastice a activităților economice: “Le cer guvernanților să ia măsuri urgente pentru a ușura povara financiară a IMM-urilor și cetățenilor:
- Ajutor de stat pentru taxele salariale ale firmelor aflate în dificultate;
- Modificarea legislației pentru șomaj tehnic;
- Scutirea de la plata sumelor accesorii, dobânzi și penalități de întârziere la ANAF pentru societățile afectate;
- Amânarea termenului de plată a taxelor minim 60-90 zile de la declarare;
- Deblocarea urgentă a TVA de rambursat de către ANAF;
- Compensarea indemnizației de concediu medical de recuperat de la Casa de Sănătate;
- Eliminarea celor 5 zile de concediu medical suportate din Fondul de Salarii de către angajator;
- Bonificații pentru contribuabilii care plătesc obligațiile în termen, cu aplicabilitate directă 10-20% și imediată;
- Scutiri de impozite pentru angajări noi;
- Extinderea scutirii pentru profitul reinvestit;
- Amânarea la plată a creditelor bancare pentru persoanele juridice afectate, pe o perioadă de minimum două luni;
- Acordarea de împrumuturi pentru IMM cu dobânda zero și garantate de stat, pentru societățile comerciale aflate în dificultate;
- Digitalizarea și debirocratizarea instituțiilor publice;
- Eliminarea restricțiilor pentru angajarea zilierilor;
- Eliminarea taxei pentru handicap sau înlocuirea cu achiziții de la unități protejate;
- Modificarea plafonului pentru eșalonare fără garanții;
- Eliminarea popririlor pe perioada stării de urgență pentru domeniile de activitate aflate în dificultate;
- Scutiri de la plata impozitelor pe clădiri;
- Obligativitatea legală de a se achita facturile furnizorilor în termen de maxim 45 zile;
- Modificarea legislației fiscale în privința clienților incerți, a ajustării de TVA pentru aceștia și a eliminării plafonului de 30% pentru constituirea de provizioane pentru riscul de neîncasare a clienților;
- Posibilitatea de a te înscrie la TVA la încasare și în timpul anului, nu doar la începutul acestuia;
- Modificarea procedurii pentru obținerea certificatului de forță majoră și eliminarea taxei pentru obținerea acestuia.
În opinia deputatului PMP, acesta este un set de măsuri ce trebuie urgent aplicate pentru a sprijini companiile să treacă prin această perioadă de criză fără să se închidă și să trimite oamenii acasă.
Fiecare din transmisiile sale de până acum s-a încheiat cu un apel la solidaritate și la respectarea de către bistrițeni a restricțiilor cerute de autorități.