În stare de urgență, achizițiile publice urmează un regim special și “cel mai bun preț” NU mai reprezintă criteriul de selecție!
Cel mai scurt timp de livrare este criteriul care contează în astfel de cazuri. S.C. NERAMO DISTRIBUTION S.R.L. din Dolj a prins contractul de 27.0000 +TVA, la 20 de minute după ce a fost publct pe platfora de achiziții publice SICAP.
În 25.03.2020, Primăria a cumpărat încă un lot de 1.000 de măști tip ffp 2. Contractul de 18.000 de lei a fost prins de aceeași firmă Neramo Distribution, la același preț. 18 lei/buc.
Categorii de Măști de Protecție
Există 3 categorii de măști pe piață.
Masca Simpla
Măștile simple sunt utilizate în anumite sectoare în scopuri de igienă, cum ar fi în industria alimentară sau a restaurantelor și nu sunt concepute pentru a proteja tractul respirator al purtătorului. Asta înseamnă că nu există nicio garanție de protecție împotriva infecțiilor.
Masca Chirurgicală
Măștile chirurgicale, pe de altă parte, sunt dispozitive de protecție concepute tocmai pentru a reduce riscul de infecție în rândul cadrelor medicale. Există diferite tipuri, cu un grad de protecție din ce în ce mai mare în funcție de numărul de straturi de filtrare. Sunt utile deoarece protejează împotriva stropilor și secrețiilor grosiere, dar nu exista dovezi că ar proteja împotriva aerosolului infectat sau al unei persoane infectate.
Masca cu Filtru
Ultimul tip este cel al măștilor echipate cu filtre, numite respiratoare cu filtre faciale și este singura categorie capabilă să ofere protecție chiar și împotriva virușilor. Eficiența filtrării este indicată cu abrevierile FF de la P1 la P3. FFP2 și FFP3, care au o eficiență de filtrare de 92% și respectiv 98%, sunt cele mai potrivite pentru protecția împotriva virusului.
Măștile respiratorii, împărțite în trei clase, protejează împotriva aerosolilor, fumului și prafului apos și uleios fin în timpul expunerii; funcția lor de protecție este standardizată la nivel european conform EN 149. Acestea se numesc „jumătăți de filtrare împotriva particulelor sau măștilor pentru praf fin” și sunt împărțite în clase de protecție FFP1, FFP2 și FFP3.
Săptămâna trecută, Primăria Bistrița a cumpărat echipaent de protecție, astfel:
– 5.000 de măști la 5 lei bucata! Măștile de 5 lei au alt standard de protecție și pot fi folosite câteva ore. Total: 26.000 lei.
– Manusi chirurgicale 50 de lei/perechea, DUBLU față de prețul real!
Primăria Bistrița a cumpărat 150 de perechi, cu 50 de lei perechea) ! SC Tudor SR din Bistrița a prins contractul la 7.500 de lei și a livrat mănușile chirurgicale!
Echipamentele de protecție vor fi folosite de Poliția Locală reprezentanții SVSU și angajații Primăriei Bistrița.
Spitalul Județean a cumpărat cele mai scumpe măști ffp2 ! 50 de lei/buc!
Spitalul Județean de Urgență Bistrița – Năsăud a cumpărat 4.000 de măști de protecție, tip fpp2, cu supapă. Prețul de achiziție/BUC: 50 de lei (42 de lei + TVA ). Ofertant unic: S.C. AIS PRODIMPEX SRL din București.
În condiții normale, o astfel de mască costă între 4 și 13 de lei (TVA inclus), în funcție de producător. Pe site-urile magazinelor de retail, stocurle sunt epuizate la această oră iar ofertele sunt doar orientative.
Primăria Bistrița a alocat 500.000 de lei din fondul de urgență pentru măsuri sporite de prevenție și va cheltui acești bani FĂRĂ licitație pentru diverse achiziții ce se impun în astfel de situații.
Citiți și: