Într-un interviu acordat postului de televiziune Antena 3, ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, a vorbit despre ce înseamnă trecerea de la starea de urgență la cea de alertă, explicând că înlocuirea unei stări cu alta este un tranzit spre normalitate.
”Starea de alertă nu este o măsură excepţională, ea se referă la punerea în aplicare de îndată a planului de acţiuni şi măsuri de prevenire şi avertizare a populaţiei şi limitare pentru înlăturarea unor consecinţe a stării de urgenţă. Această stare de alertă este un tranzit spre starea de normalitate. (…) Nu se vor da ordonanţe de urgenţă în perioada stării de alertă. Starea de alertă, aşa cum am spus, va fi declarată de către Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă şi starea de alertă va fi gestionată de către acest comitet care analizează propunerile unui grup tehnic, grup ce la rândul său va analiza situaţii din teren, precum situația epidemiologică”, a explicat Marcel Vela, în timpul intervenției la Antena 3.
Ce spune ministrul despre aplicarea amenzilor după data de 15 mai
Întrebat dacă se vor mai aplica amenzi pe parcursul stării de alertă, ministrul a spus că astfel de măsuri urmează să fie luate de către Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă.
”Toate deciziile de sancţiune sunt decise la vremea respectivă de către Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă (…) Dacă în decizia comitetului va fi preluată norma imperativă cu măsura coercitivă X sau Y pentru a fi aplicată şi în starea de alertă, atunci se va aplica, dacă nu va fi preluată norma din ordonanța de urgență de către comitet, nu se va aplica. Așasar, nu pot să vă spun acum dacă se aplică sau nu se aplică sancțiuni. Repet, tot ce se va decide atuci va depinde de starea epidemiologică, de statistica medicală. (…) Depinde de fiecare dintre noi, de fiecare cetăţean cât de responsabili suntem, pentru că virusul acesta nu se odihneşte şi nici nu se relaxează din 15 mai”, a mai spus Vela.
Despre programul persoanelor peste 65 de ani
Oficialul MAI a adăugat că și deciziile legate de programul persoanelor peste 65 de ani vor fi luate tot de Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă.
”Ce vom face ca perspectivă după 15 mai, va fi, cu siguranţă, să lăsăm persoanele peste 65 ani să poată ieşi liber, dar să impunem nişte condiţii, gen să poarte mască, să fie o anumită distanţă în mijloacele de transport, dacă se duc la serviciu să fie decalat programul, să fie luată temperatura cu termometrul digital”, a completat sursa citată.
Guvernul va asigura măști pentru anumite categorii
Referitor la măștile de protecție care vor fi obligatorii după data de 15 mai, ministrul a spus: ”O parte din măşti vor fi asigurate gratuit de către Guvernul României pentru persoanele care nu au posibilitatea să achiziţioneze măşti, cei înregistrați în zona de probleme sociale, de probleme de venit minim sau persoane care au vulnerabilități. În altă categorie vor fi cetățenii care pot primi de la instituții, companii măștile”, a mai spus ministrul.
În ce condiții se va putea renunța la declarațiile pe propria răspundere
Legat de declarațiile pe proprie răspundere pentru justificarea deplasărilor, ministrul a precizat că acestea ar mai putea fi necesare doar pentru cetățenii din zonele carantinate.
”Vor fi toate deplasările în altă zonă, în altă analiză şi, probabil sau aproape sigur, nu vor avea nevoie de acele declaraţii. Noi ne dorim să nu aibă nimeni nevoie de declaraţii, în ipoteza în care trendul va fi descendent al cazurilor înregistrate în statistica medicală şi vom fi încă două săptămâni la fel de responsabili. Mai sunt două săptămâni până la această decizie şi ne dorim toţi, din tot sufletul, să nu fie o explozie de cazuri care ar putea să pună în pericol perspectiva optimistă la care ne gândim cu toţii: şi domnul preşedinte, şi Guvernul, şi toţi cetăţenii. Noi avem în analiză şi dorim să nu mai fie declaraţii pe proprie răspundere decât în zonele carantinate„, a adăugat Vela.