Președintele României, Klaus Iohannis, a participat, vineri, la o ședință cu premierul Ludovic Orban, guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu și ministrul Finanțelor, Florin Cîțu. În cadrul întâlnirii s-au purtat discuții pe marginea situației economice din România și a bugetului țării în contextul crizei generate de epidemia de COVID-19. Șeful statului a precizat că deficitul bugetar al României va fi mai mare decât cel planificat şi acesta va trebui finanţat.
”Am avut o discuție destul de lungă și am reușit nu doar să atingem temele importante, ci chiar să venim cu soluții foarte bune. Am discutat, evident, situația economică, situația bugetului, situația generală. Ne-am concentrat în această discuție, în partea după introducere, pe două teme, prima fiind deficitul bugetar. Este clar că vom avea un deficit mai mare decât a fost inițial – vorbesc inițial la începutul anului, planificat – iar acest deficit trebuie finanțat și am avut o discuție foarte bună pentru a vedea ce măsuri sunt fezabile, ce măsuri se impun pentru revigorarea economică”, a declarat șeful statului, la finalul întâlnirii.
Președintele a precizat că în România nu se poate vorbi de o repornire a economiei, deoarece aceasta nu a fost oprită niciodată.
”Spun intenționat revigorare economică, fiindcă în România nu putem să vorbim de o repornire a economiei. Noi nu am oprit-o niciodată. Economia României nu a fost oprită. Au fost anumite sectoare care au fost oprite, însă, în ansamblu, nu am avut o astfel de măsură”, a adăugat șeful statului
Președintele Klaus Iohannis a adăugat că în timpul întâlnirii nu doar că au fost atinse teme importante, ci s-a venit și cu soluţii foarte bune.
”Ceea ce ne dorim cu toții este să avem o finanțare bună pentru deficit, ca să nu fie nevoie de măsuri suplimentare de austeritate. Este nevoie de măsuri foarte coerente, care ne permit să încurajăm această economie, care este, în momentul de față, într-o situație specială, într-o situație de criză. Am găsit soluții pentru toate și este evident că aceste soluții pot fi puse în practică cel mai bine dacă toate entitățile care au fost astăzi la masă lucrează împreună. Au lucrat și până acum, vom intensifica lucrarea. Avem programe, avem soluții pentru finanțarea deficitului, pentru revigorarea economică și credem că dacă facem lucrurile așa cum trebuie – și așa ne-am propus să le facem – atunci avem șanse bune să își revină economia românească și să ieșim destul de repede din situația total neplăcută, din situația de criză în care ne găsim acum”, a încheiat Iohannis.
FOTO: www.presidency.ro
Programul PSD „Repornim România”, vine după ce Preşedintele Iohannis s-a întâlnit vineri, 8 mai, cu prim-ministrul Ludovic Orban, cu guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, şi cu ministrul Finanţelor Florin Cîţu, tema fiind evaluarea situaţiei economice în contextul crizei generate de epidemia de COVID-19. Preşedintele Klaus Iohannis declarat la finalul întâlnirii că în România nu putem vorbi despre repornirea economiei, pentru că la noi economia nu a fost oprită şi că există soluţii pentru finanţarea deficitului şi pentru revigorarea economică:””Am avut o discuţie destul de lungă şi am reuşit nu doar să atingem temele importante, ci chiar să venim cu soluţii foarte bune. Am discutat, evident, situaţia economică, stuaţia bugetului, situaţia generală. Ne-am concentrat pe două teme, prima fiind deficitul bugetar. Este clar că vom avea un deficit mai mare decât cel planificat iniţial, iar acest deficit trebuie finanţat şi am avut o discuţie foarte bună pentru a vedea ce măsuri se impun pentru revigorare economică. Spun ”revigorarea economică”, pentru că în România nu am oprit economia niciodată, au fost unele sectoare oprite”. Poate de aceea Programul PSD prezentat duminică de președintele interimar al partidului, Marcel Ciolacu, se intitulează ”Repornim România”, ca o ironie la declarația lui Klaus Iohannis care a spus că economia României nu trebuie repornită că nu s-a oprit niciodată. Lui Marcel Ciolacu i s-a făcut rău in timpul conferintei de presă de la sediul PSD, ca dovadă că Dumnezeu nu bate cu bota.