Laboratorul de testare COVID-19 al Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud și-a reluat activitatea după mai multe zile în care nu a funcționat din cauza faptului că nu a avut kit-uri pentru efectuarea testelor, a anunțat prefectul județului Bistrița-Năsăud, Stelian Dolha. Sursa citată a mai precizat că există însă o problemă, aceea că laboratorul l-ar putea pierde pe specialistul în biochimie Mohamed Attya, care a primit oferte din Olanda.
”Laboratorul funcționează. Au primit și kit-uri. Numai că nu vă ascund că vom avea o problemă după ce se termină starea de alertă. Dr. Attya a fost curtat de olandezi şi s-ar putea să plece în Olanda. Am făcut tot ce am putut pe nivel de salarizare românească, dar va trebui să ne gândim foarte bine la cum vrem să dezvoltăm ţara asta pe sistemul ăsta public. Dacă vrem să dăm salarii de 3.000 lei la specialişti, nu o să stea nimeni în Bistriţa sau în România când dincolo vorbim de 5-6.000 poate 10.000 euro pentru ceea ce face face Attya pe aparatul Real Time PCR. Ştiam că e curtat încă de când l-am adus, dar acum nici nu pot să fiu o uşă închisă pentru el în condiţiile în care ne-a spus că vrea să rămână aici cu toată familia, dar ar avea nevoie de o salarizare decentă”, a declarat Stelian Dolha.
Prefectul a completat că, pe actuala variantă, dr. Mohamed Attya nu va putea fi plătit altfel. Stelian Dolha s-a arătat nemulțumit de ”anomalia din sistemul românesc”.
”Pe varianta noastră, indiferent că ne referim la DSP, DSVSA sau în altă parte, deşi şi-a obţinut toate tilurile și și-a făcut omologarea pentru toate studiile, nu reuşim. Asta este salarizarea noatră. Vedeți anomalia românească: ținem la DSP medici de laborator cu salarizare de 15.000 lei care nu şi-au asumat asta, îi dăm la Attya care şi-a asumat asta 3.000 lei şi ei fac în continuare analize la apă, pe când Attya a fost totuși expus. Ar trebui o dată să salarizăm competenţa şi să îi și încurajăm pe tineri să vină. (…) Niciodată nu vom fi o ţară performantă dacă nu schimbăm ceva”, a mai spus Dolha.
În ceea ce îl privește pe Mohamed Attya, acesta are o experiență de mai bine de 10 ani în biochimie, desfășurându-și activitatea în mai multe țări, printre care Italia, Arabia Saudită și Țările de Jos.