Agenția Județeană pentru Pescuit și Vânătoare gestionează principalele ape curgătoare din județ și sunt singurii care au dreptul de a verifica permisul de pescuit. Activitatea de pescuit recreativ se realizeaza in baza unor contracte de concesionare a resursei acvatice vii în scop recreativ, pe habitate piscicole clar delimitate și în baza unor planuri de management prezentate de asociatiile de pescari recreativ.
AJVPS gestionează principalele ape curgătoare din județ și execută contraoale în vederea depistării pescarilor care NU dețin dreptul de a pescui. AJVPS percepe o taxă de 20 de lei/zi sau 70 lei/an pentru orice pescar care deține permis de pescuit eliberat de ANPA și care NU este membru al asociației. În ultimele luni, AJVPS a realizat un amplu proiect de repopulare a apelor curgătoare și miercuri au dat drumul la 2.7 tone de puiet din speciile: caras, crap.
Vicepreședintele Iustian Alexandru explică pescarilor care este poziția oficială a AJVPS, în ce privește chestiunile sesizate de pescariii din județ, dar în același timp răspunde unor acuzații ale biologului Ciprian Samoilă, care într-o postare pe facebook afirma că acțiunea de repopulare este ILEGALĂ.
„Am aflat cu tristețe că apele a patru arii naturale protejate Natura 2000 din județul nostru au fost (re)populate cu cinci specii de pești – 60% caras argintiu (Carassius gibelio), 35% crap (specie incertă), 5% ten (Ctenopharyngodon idella), plătică și biban, din care două specii sunt străine și chiar invazive (carasul argintiu și tenul) originare din Asia iar una este specie răpitoare (bibanul).
Vă informez că cele patru situri Natura 2000 sunt desemnate în special pentru protejarea și conservarea ihtiofaunei specifice acestor zone. Cum se face că tocmai APM care declară că specia Carassius gibelio este o specie invazivă, a permis și popularea celor 4 arii protejate cu ea. Încălcând astfel și OUG 57/2007 dar și Ordinul nr. 979 din 10 iulie 2009
privind introducerea de specii alohtone, interventiile asupra speciilor invazive, precum si reintroducerea speciilor indigene prevazute în anexele nr. 4A si 4B la Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei sălbatice, pe teritoriul national.” – a postat biologul Ciprian Samoilă.
Ce REACȚIE are Iustian Alexandru, vicepreședinte al AJVPS: „Agențiile Statului sunt deasupra acestor ONG-iști!”
Reporter: – APM -ul a putut aproba această repopulare încălcând anumite legi, în ce privește carasul și crapul, despre care unii biologi spun că sunt specii invazive?
Iustian Alexandru, vicepreședinte AJVPS: – Agențiile Statului sunt deasupra acestor ONG-iști! Eu cunosc mulți pescari ce lucrează în instituții și au spus că dintotdeauna au prins carași pe apele din județ… deci, nici vorbă de specie invazivă cum afirmă unii necunoscători, care își spun biologi!
Reporter: – De ce ați ales speciile de caras și crap, în principal?
Iustian Alexandru, vicepreședinte AJVPS: – Am luat aeastă decizie în urma studiului realizat de Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Ecologie Acvatică, Pescuit și Acvacultură Galați, iar cel care a realizat documentațiile este doctor în Piscicultură, deci NU vorbim de un ONG-ist oarecare. În studiul respectiv ni s-a explicat ce pești există în râul Șieu și în funcție de asta am ales să cumpărăm speciile pe care le găsim pe piață, să avem ocazia să le cumpărăm de pe piața locală. Avem inclusiv un aviz de la Agenția pentru Arii Protejate.
Reporter: – Dacă veți fi acționați în judecată?
Iustian Alexandru, vicepreședinte AJVPS: – Noi când am realizat această repopulare am solicitat absolut toate avizele de la instituțiil abilitate și am respectat ceea ce ne-au cerut. Am făcut exact ce ne-au cerut! Dar, cum niciun lucru bun NU rămâne nepedepsit, ne-am așteptat și la aceste atacuri nefondate!
Reporter: – Susțineți că speciile cu care ați realizat repopularea existau dintotdeauna în apele din județ?
Iustian Alexandru, vicepreședinte AJVPS: – Eu pescuiesc de 45 de ani… în ultimii 30 de ani am prins această specie pe râul Bistrița, Șieu și Someș. Anumite ONG-uri au păreri diferite, dar am preferat să consultăm autoritățile competente, specialiști în domeniu, care considerăm că sunt deasupra unui ONG oarecare!
Despre CORMORANI, BALASTIERE și alți dușmani naturali ai pescarilor!
Reporter: – Ce le transmiteți pescarilor care spun că repopularea este inutilă și că peștele va dispărea în câteva săptămâni din cauza cormoranilor, păsări care s-au înmulțit în exces și care se hrănesc cu peștele din râuri?
Iustian Alexandru, vicepreședinte AJVPS: – Noi NU putem să oprim cormoranii. Sunt păsări protejate și noi vom face doar ce ne permite legea: o să îi speriem cu acele tunuri de gaz, o instalație specială care-i alungă! O să face tot ce ne permite legea… NU putem să-i exterminăm și nici NU dorim să încălcăm legea!
Reporter: – Pescarii acuză că apele sunt poluate din cauza balastierelor și nimeni NU face nimic…
Iustian Alexandru, vicepreședinte AJVPS: – Noi le transitem că vom sesiza factorii de control și instituțiilor Statului care au competențe în acest sens! Asta putem face, la fel ca orice altă persoană!
Reporter: – De ce NU ați cumpărat puietul prin licitație și ați preferat să mergeți direct la Budurleni?
Iustian Alexandru, vicepreședinte AJVPS: – Noi fiind un ONG NU trebuie să facem licitație, ci ne supunem Adunării Generale, care așa ne-a mandat să achiziționăm puietul. Sub 3 lei/kg nu cred că ni l-ar fi livrat nicio firmă.
Reporter: – Ce le transmiteți celor care susțin că degeaba ați repopulat că oricum toți peștii ajung la Dej?
Iustian Alexandru, vicepreședinte AJVPS: – Domnul Vasile Ciogolea este inginer piscicol și de 30 de ani se ocupă cu peștii. Considerăm că are pregătire în domeniu și ne-a confirmat că în momentul în care apa e murdară, peștii merg în aval iar când este cald peștele merge în amonte, către izvoare. Noi ne-am consultat cu specialiști în domeniu! Eu știu că sunt anumiți pescari care se opun la orice, dar de obicei ei sunt în culpă, deoarece refuză să-și plătească taxa de pescuit!
Reporter: – Mulți pescari își doresc pești răpitori! De ce NU ați repopulat cu știucă, somn sau șalău?
Iustian Alexandru, vicepreședinte AJVPS: – Dacă instituțiile abilitate o să ne aprobe o repopulare cu răpitori, noi o s-o facem! Deocamdată, singurele specii pentru care ni s-au eliberat documentele au fost carasul și crapul, plus câteva exemplare din alte specii, care s-au rătăcit în momentul în care s-a realizat colectarea lor din lacul Budurleni!
600 de lei AMENDĂ pentru pescarii prinși fără PERMIS!
Reporter: – Ce acțiuni veți face, în continuare?
Iustian Alexandru, vicepreședinte AJVPS: – AJVPS-ul respectă planul de management în urma căruia i s-au încredințat apele din județ! O să facem acțiuni cu jandarmii și cerem aplicarea regulamentelor în ceea ce privește pescuitul recreativ: dimensiunile la care pot fi reținuți peștii, cantitatea, numărul de bețe de pescuit etc. Îi atenționăm pe toți pescarii care NU dețin permis la AJVPS că riscă o amendă de 600 de lei! Nu cred că merită să riște cineva pentru o taxă anuală de 70 de lei!
Reporter: – Mai sunt pești pe apele poluate din județ?
Iustian Alexandru, vicepreședinte AJVPS: – Să știți că eu am auzit de multe ori această vorbă… că ar fi dispărut peștele din ape! Dar vă spun că vineri, în urma unui control cu jandarmii am depistat un pescar care a prins 4.5 kg de pește în câteva ore. Avea un crap de 1.5 kg și se afla în zona Podul Budacului. Deci, un exemplu clar că există pește! Ghinionul pesarului de care amintesc a fost acela că NU avea permis de pescuit și a trebui să elibereze peștele prins și ]în plus de asta i s-a aplicat și o amendă!
Agenția Județeană pentru Vânătoare și Pescuit a re-populat râul Bistrița, Șieu și Someș și a dat drumul la peste 5.500 de pești. Peștele a fost adus de la lacul Budurleni și deține toate avizele fito-sanitare. În total, AJVPS a cumpărat pește de 10.000 de lei (100 de milioane), adică 2.7 tone de puiet. Peștele cu care s-a făcut repopularea NU poate fi reținut, deoarece este sub dimensiuni, iar pescarii care îl rețin pot fi sancționați în urma controalelor efectuate.
Domnilor nu mai povestiți de problema carasului etc etcrezolvati problema balastierelor care face Someșul impracticabil cea mai mare parte a anului i braconajul in locurile cunoscute ex Dej gara sau altele.
Tot ce sune reprezentantu ajvps este o cacialma somesu spala banii,sant doar o caserie si atat .Pe maluri e plin de pomi rupti,potuarea nu o rezolva,de balastiere se tem,cormorani aulege asa ca ce sa mai zici se ascunddupa tot felu de legi.Pacat ca pestele traditional este inlocuit cu specii de lac groaznic.
Vreau sa felicit pe toți cei care au avut implicare în această acțiune. in mod special pe domnul Marius Balan! nu știu câți din cei care comentează contra acestei acțiuni știu cu adevărat realitatea pe apele noastre din județ. e foarte ușor să tragi concluzii după ce te uiți la documentare și apoi să le transformi in comentarii! îmi aduc aminte cu drag de trecut, când AJVps a mai întreprins o astfel de acțiune și tare bine se simțeau pescarii, după câțiva ani de la popularea Șieului cu caras se prindeau exemplare de kilogram. Eu pe atunci eram puștan și prindeam carași și crapi la Sirioara. Legat de cormorani treabă este foarte nasoala, o știm cu toții și la fel balastierele! felicitări încă odată și multa sănătate tuturor!
Domnii de la Ajvps au facut o mare gresala ca nu au comandat studiul de impact de la Samoila si s-au dus la altii. De aici apare jigodia de poveste.
Scuze ; doua greseli din cauza vitezei si a emotiilor.( DISCOVERY ….si AREALE )
Si eu am aflat cu tristete ca unii BIOLOGI sunt departe de a cunoaste situatia reala si in practica de pescuit sunt chiar paraleli. Sunt si unii pescari foarte putini , care desi tin mana pe bat de 1-2 ani patineaza si ei cu unele afirmatii luate la intamplare. Astept o masa rotunda (fara peste ) unde sa venim toti cu argumente si contra argumente , dar reale .Este simplu sa te afisezi pe Facebook cu niste legi din UE care nu pusca nici ele cu anumite ARIALE de la noi, cu un anumit specific si configuratie a raurilor, si sunt aplicate destul de fortat si discutabil. si exagerat. A da exemple de prin America si Canada sa vi cu filmulete si sa arati ce au patit ei de la CRAP si Caras nu sta in picioare. Bolunzii eia numai ei stiu ce varietati de pesti incrucisati si injectati si-au procurat pt. repopulare. Dupa unele imagini vizionate de mine pe DISCAVERY sunt greu de controlat acesti asa zisi occidentali care se spune ca respecta cu sfintenie totul. Sa-i vedeti cum se comporta in bataliile pt. resurse.