În minivacanța de Crăciun, peste 90 de pompieri bistrițeni s-au aflat la datorie pentru asigurarea protecției și siguranței cetățenilor, aceștia având de gestionat aproape 200 de misiuni.
Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud, echipajele de intervenție au derulat atât misiuni de asigurare a măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor, cât și de acordare de prim ajutor medica. Majoritatea intervențiilor au fost gestionate de echipajele SMURD, care au intervenit la 170 de cazuri.
În perioada minivacanței, echipajele au intervenit și la cinci accidente rutiere produse pe raza județului Bistrița-Năsăud, în care au fost implicate zece persoane. Din păcate, una dintre acestea a fost declarată decedată la locul accidentului, prezenta leziuni incompatibile cu viața (accident rutier produs între localitățile Coșbuc și Salva). Celelalte nouă persoane implicate în accidentele rutiere produse în perioada analizată erau conștiente și cooperante, au fost monitorizate de către echipajele medicale alocate la locul solicitărilor, iar trei dintre acestea ai fost transportate la unități spitalicești.
De asemenea, în minivacanța de Crăciun au fost înregistrate la nivelul județului și zece incendii, care au avut drept cauze coșurile de fum deteriorate sau amplasate necorespunzător față de materialele combustibile, exploatarea necorespunzătoare a afumătorilor (patru incendii), precum și scurtcircuitele electrice generate de cabluri electrice defecte sau neizolate corespunzător.
Pentru creștere gradului de siguranță a cetățenilor, încă de la debutul sărbătorilor de iarnă, personalul specializat din cadrul inspectoratului nostru a desfășurat acțiuni de îndrumare și control la unitățile de alimentație publică, lăcașuri de cult, amenajări temporare destinate organizării unor evenimente legate de datini și obiceiuri specifice sezonului rece. Întrucât securitatea celor care vor alege să-și petreacă noaptea dintre ani în astfel de unități este prioritară pentru pompieri, aceste acțiuni vor continua și în perioada următoare.
Totodată, pentru furnizarea răspunsului prompt în urma manifestărilor meteorologice care pot fi prognozate în perioada următoare, salvatorii sunt pregătiți să intervină în sprijinul cetățenilor pentru limitarea și înlăturarea potențialelor efecte înregistrate.
Pentru ca trecerea dintre ani să nu fie umbrită de evenimente nefericite, pompierii bistrițeni vin cu câteva recomandări:
- Înainte de folosirea mijloacelor pirotehnice, gândiți-vă întotdeauna la consecințe;
- Nu vă riscați sănătatea pentru doar câteva secunde de distracție;
- Este important să conștientizați pericolul utilizării necorespunzătoare a acestor obiecte pentru evitarea producerii unor situații nedorite;
- Nu aprindeți artificiile în încăperi și spații închise, balcoane, holuri de bloc și terase;
- De asemenea, materialele pirotehnice nu trebuie aruncate în foc sau depozitate în apropierea surselor de încălzire;
- Nu permiteți copiilor jocul cu petarde și artificii.