Aproape 450.000 de comprimate de iodură de potasiu au ajuns în Bistrița-Năsăud și se află în depozitul Direcției de Sănătate Publică (DSP), instituție care așteaptă instrucțiuni de la Ministerul Sănătății în ceea ce privește distribuirea tabletelor către populație.
”Repartiția s-a făcut de către Ministerul Sănătății, au primit toate județele, am primit și noi. Avem 448.000 de tablete primite. Deocamdată ele sunt la noi în depozit și așa o să rămână până când primim instrucțiuni de la Ministerul Sănătății în ce fel le vom distribui. Din ceea ce știu eu, momentan se poartă discuții la nivel de minister între reprezentanții Ministerului Sănătății și cei ai medicilor de familie, să vedem dacă nu se poate face această distribuție prin intermediul medicilor de familie, dar așteptăm instrucțiunile. Oricum va trebui să adoptăm o hotărâre în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență și abia apoi să le distribuim. (…) Cred că în câteva zile o să aflăm și modul în care vom distribui pastilele. O să dăm acolo unde ni se va indica, iar pastilele vor fi aproape de populație”, a declarat directorul DSP Bistrița-Năsăud, dr. Anca Andrițoiu, într-un interviu acordat postului local de televiziune AS-TV.
Șefa DSP Bistrița-Năsăud a atras atenția că aceste pastile nu pot fi administrate oricum și ”nu trebuie luate la întâmplare”.
”Lumea e foarte agitată și dorește să pună mâna pe tabletele de iod, dar aceste tablete nu se pot administra oricum. De fapt, care e rolul lor? Dacă e să fie un eveniment din acesta radiolitic, atunci se elimină în atmosferă iod radioactiv pe care tiroida îl poate capta și consecința este apariția în timp a cancerului de tiroidă. Acest iod pe care noi ar trebui să îl dăm, cele două tablete, blochează, fiind captat de tiroidă și atunci nu se mai pot capta și ionii de iod radioactivi. Este cumva la competiție, noi saturăm tiroida ca să nu poată capta ionii radioactivi. Acesta este rolul lui și doar pentru iod, dar în atmosferă s-ar putea să fie și alte tipuri de ioni radioactivi. Nu e bine să luăm aceste tablete oricum și înainte să se întâmple ceva pentru că persoanele pot să prezinte alergii, pot să aibă tot felul de efecte adverse și atunci nu e bine să ia la întâmplare. Sunt foarte multe persoane care suferă deja de afecțiuni tiroidiene. Acelea oricum nu vor putea lua tabletele decât după ce se consultă cu medicii curanți. Nu toată lumea va avea indicație pentru a lua aceste tablete. Riscul este ca până la vârsta de 40 de ani să se producă acest lucru și atunci probabil că vom administra doar pentru persoanele până la 40 de ani. Lumea trebuie să știe acest lucru și eficiența acestor tablete este dacă se iau după ce s-a produs expunerea la iodul radioactiv, adică este un interval de maxim 24 de ore în care aceste tablete trebuie luate”, a adăugat dr. Anca Andrițoiu.
Întrebată dacă aceste pastile sunt disponibile pe rafturile farmaciilor, dr. Anca Andrițoiu a răspuns: ”Din câte știu eu a cam dispărut iodura de potasiu și de aceea toată lumea ne urmărește pe noi și dorește să vadă când vom distribui. Cele 448.000 de comprimate ne-ar ajunge la aproape toată populația, asta fără a lua în calcul restricții de vârstă sau indicații ale medicilor curanți. Trebuie să ținem cont și de faptul că se iau două tablete peste vârsta de 12 ani. Între 3 și 12 ani se administrează o singură tabletă, iar sub 3 ani se ia o jumătate de tabletă. Sugarii iau un sfert de tabletă. Deci totul trebuie foarte bine dozat și împărțit”.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunțat că la nivel național va începe o campanie de informare a populației cu privire la administrarea iodurii de potasiu, subliniind că aceste pastile, utilizate în cazul producerii unui incident nuclear care se soldează cu creşterea nivelului de radiaţii, trebuie luate doar la indicaţia autorităţilor.