Aquabis SA, principalul furnizor al serviciilor de apă și canalizare în județul Bistrița-Năsăud, va înlocui contoarele vechi de apă din municipiul Bistrița cu altele inteligente, care vor putea fi citite de la distanță. Potrivit directorului Aquabis SA, Ion Șandru, în primă fază vor fi înlocuite 11.000 de contoare, dar proiectul va fi extins la nivel județean.
Prezent într-o emisiune la AS-TV, Ion Șandru a precizat că finanțarea pentru primele 11.000 de contoare este asigurată din fonduri europene, procesul de montare a noilor contoare urmând să înceapă în vara acestui an.
”În prezent, noi avem acele contoare montate în cămine, contoare cu citire manuală. Adică merg câte doi angajați, unul coboară în cămin și citește contorul și altul stă ca nu cumva să treacă vreo mașină, majoritatea căminelor fiind pe domeniul public. În acest moment, contoarele se citesc din 3 în 3 luni, dar se facturează în fiecare lună. Am demarat un proiect de investiție pe contoare, printr-un program demarat de Ministerul Fondurilor Europene. Deși ghidul a apărut puțin mai târziu, noi am depus deja aplicația pentru un număr de 11.000 de contoare cu citire la distanță. (…) Vom începe montarea lor undeva în vară. (…) Compania care va câștiga licitația va trebui să monteze cele 11.000 de contoare în 5 luni”, a explicat Ion Șandru.
Sursa citată a menționat că procesul de montare a noilor contoare va începe cu partea de sus a municipiului Bistrița.
”Vom montarea contoarelor din partea de sus a orașului – Unirea, Slătinița și vom veni spre oraș până acoperim 11.000 din cele circa 20.000 de contoare care ar fi în oraș de înlocuit. Anul următor vom continua și cu restul de 9.000 de contoare rămase. Vor fi înlocuite atât contoarele de la case, cât și cele din zonele de blocuri. La blocuri, contoarele vor fi montate pe distribuitoare. Nu avem nimic de a face cu apartamentele”, a mai spus Șandru.
Directorul Aquabis SA a adăugat că proiectul va fi extins la nivelul întregului județ.
”Vrem să continuăm cu acest fel de investiție și în celelalte orașe și apoi în județ. Vrem să acoperim tot județul. În câțiva ani, ne propunem ca să fie acoperite toate zonele unde operăm sau vom opera”, a completat Ion Șandru.
Noile contoare au o durată de viață de 15 ani și oferă o serie de avantaje, printre care reducerea timpului de citire, a cheltuielilor cu personalul, reducerea pierderilor și a intervențiilor.
”Munca va fi ușurată cu aceste contoare cu citire la distanță. Doi muncitori vor putea citi contoarele în maximum 5 zile. Un astfel de contor nu este deloc ieftin, circa 130 de euro/bucată, la care se adaugă și costurile programului de citire la distanță. Marele avantaj este că dacă apare o avarie, contorul respectiv imediat o sesizează. Dacă cineva vrea să umble la contor, de asemenea se sesizează”, a încheiat Ion Șandru.