Deputatul USR Daniel Popescu s-a întâlnit cu reprezentanţii Asociaţiei Crescătorilor de Albine (ACA) – filiala Bistriţa- Năsăud, pentru a discuta despre principalele provocări din domeniu şi pentru a identifica soluţii împreună cu aceştia la problemele cu care se confruntă.
Deputatul USR Daniel Popescu, ales în circumscripţia electorală nr. 43 – Diaspora şi vicepreşedinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, a participat la o vizită de informare şi de lucru la sediul Asociaţiei Crescătorilor de Albine (ACA) – filiala Bistriţa-Năsăud, pentru a discuta despre principalele provocări cu care se confruntă apicultorii bistriţeni.
În calitate de parlamentar şi membru supleant în Comisia pentru agricultură a Camerei Deputaţilor, Daniel Popescu a notat problemele enunţate de cei prezenţi la discuţii şi a preluat de la aceştia o serie de propuneri de amendamente şi idei care vor putea fi analizate şi incluse (măcar în parte) în noul proiect de lege a Apiculturii, aflat în dezbatere la comisia de specialitate a Camerei Deputaţilor.
Întâlnirea cu apicultorii bistriţeni a avut loc la sediul filialei din Bistriţa a Asociaţiei Crescătorilor de Albine. Gazda întrunirii a fost inginer Constantin Rais, preşedintele ACA Bistrița-Năsăud, căruia i-au fost alături mai mulţi membri ai filialei.
În cadrul întâlnirii au fost discutate principalele probleme cu care se confruntă apicultorii din judeţ, dar şi o serie de posibile rezolvări ale acestora. Printre aspectele şi problemele dezbătute se numără:
- Finanţarea insuficientă prin Programul Naţional Apicol (PNA);
- Nivelul ridicat de mortalitate în rândul coloniilor de albine din cauza tratării culturilor cu substanţe care dăunează albinelor;
- Interzicerea folosirii neonicotinoidelor şi obligarea fermierilor să afişeze la loc vizibil substanţele folosite la tratarea culturilor;
- Protejarea rasei autohtone (Apis mellifera carpatica), în condiţiile în care ţări precum Franţa, Italia sau Germania şi-au distrus rasele autohtone, iar acum fac eforturi deosebit de mari pentru a reveni la rasa autohtonă;
- Lipsa de aplicabilitate a programului „Mierea în şcoli” din cauza lipsei banilor pentru implementare;
- Măsuri de combatere a contaminării cerii;
- Stoparea comercializării mierii neconforme, falsificate sau fără origine corect declarată, dar prezentată ca producţie naturală şi autohtonă;
- Opţiunea sprijinului financiar pentru polenizare, după modelul practicat în alte ţări.
”Mesajul tuturor reprezentanţilor prezenţi la discuţii a fost ca apicultura să se numere printre domeniile prioritare pe agenda Guvernului şi a Parlamentului în ceea ce priveşte sănătatea populaţiei, ştiut fiind faptul că mierea naturală este un aliment excelent pentru menţinerea sănătăţii (incomparabil mai bun decât zahărul sau alţi îndulcitori). În România se consumă de 3-4 ori mai puţină miere decât în ţările occidentale, în condiţiile în care ţara noastră se află pe locul 4 în UE (şi pe locul 14 mondial) la producţia şi exportul de miere. Este aşadar necesar ca autorităţile competente să încurajeze consumul de miere naturală în rândul populaţiei. Ca atare, Ministerul Agriculturii, alături de Ministerul Sănătăţii şi de Ministerul Educaţiei ar putea demara campanii de informare în şcoli şi spitale cu privire la beneficiile consumului de miere şi la recunoaşterea mierii 100% naturale în raport cu cea neconformă sau contrafăcută” arată deputatul Daniel Popescu, într-un comunicat de presă.
O altă idee susţinută de apicultori se referă la faptul că autorităţile ar trebui să ia mai multe măsuri pentru a proteja rasa autohtonă de albine şi pentru a-i sprijini pe apicultori, în vederea întăririi poziţiei României pe piaţa europeană şi mondială a mierii naturale. În acest sens, Ministerul Agriculturii şi Ministerul Educaţiei ar putea demara programe de calificare profesională a tinerilor pasionaţi de apicultură.
Prezent la discuţii inclusiv în calitate de membru supleant în Comisia pentru agricultură a Camerei Deputaţilor, deputatul Daniel Popescu i-a asigurat pe cei prezenţi de întreaga sa disponibilitate de colaborare în vederea analizei şi susţinerii în comisia pentru agricultură şi în Parlament a propunerilor de amendamente depuse de Asociaţia Crescătorilor de Albine (ACA), spre a putea fi cuprinse în noul proiect de lege a apiculturii, aflat în dezbatere la comisia de specialitate a Camerei Deputaţilor.
„Felicitări” lui Ionut Simioanca care fiind deputat de bistrita si membru in comisia de agricultura si el,nu da doi bani pe oamenii din județ mai si se lauda ca iubeste Bistrița-Năsăud,nu e in stare ca sa se intalneasca el cu membrii de asociatii din județ…asteapta sa vina alegeriile si sa iasa la „convins”….votați PMP(partidul marilor papagal)