Primăria Bistrița a toaletat copacii din Piața Centrală iar operațiunea s-a făcut fix ca pe vremea lui Crețu, doar că de data asta e liniște și pace. În cele 3 mandate PSD, ecologiștii din Bistrița au protestat vehement la toaletarea teilor de pe Bulevard (realizată în 2010) și la toaletarea arțarilor tătărești de pe Andrei Mureșanu (toaletați de Electrica în 2022) .
Ecologiștii, pe BLAT cu administrația Turc? Ce spun ei despre toaletare!
Acum 3 ani, ecologiștii urlau de mama-focului la astfel de toaletări realizate în municipiu, iar acum sunt cei care le coordonează.
După schimbarea lui Crețu, Cristian Țetcu a fost angajat director adjunct la Direcția de Servicii Publice și responsabil cu zonele verzi din municipiu, iar Marius Bălan a avut o colaborare excelentă cu administrația Turc, care a susținut mai multe propuneri ecologiste.
Ce zice Cristian Țetcu, omul care PĂZEȘTE soarta arborilor din Bistrița!
„Conform Raportului de activitate, teii în cauză au fost conduși din tinerețe să rămână la o înălțime de aproximativ 3,5 m, pentru a nu obtura fațada primăriei și imaginea de ansamblu asupra bisericii. Operațiunea din această primăvară este una normală și justificată. „- a declarat Cristian Țetcu.
Despre atitudinea ecologiștilor de pe vremea lui Crețu, Țetcu spune că … „fiecare caz are particularitățile sale”. Referitor la teii de pe Bulevard, toaletați fix ca cei din Piața Centrală, Țetcu a completat că la acea vreme NU a fost consultat niciun specialist și la intervenția AGRESIVĂ din 2010, peste 20 de tei s-au uscat.
Partea 2 – PSD-iștii care au vrut MĂCEL pe arbori s-au trezit de-amiaz’. În fapt, se taie 2 copaci!
PSD-iștii s-au sesizat că o parte din arborii din jurul Bisericii Evanghelice sunt luați în calcul spre tăiere și au atras atenția într-o postare pe facebook, preluată de presa locală.
Cum funcționează Comisia de Tăieri Arbori
Din comisie fac parte mai mulți reprezentanți ai Primăriei, ai Ocolului Silvic, Garda de Mediu, Protecția Mediului, ITRSV.
- în primă fază se face o evaluare a arborilor uscați sau care prezintă riscuri ridicate.
- se întocmește un raport pentru fiecare arbore în parte
- raportul se înaintează Comisiei, care decide pentru fiecare caz în parte.
Concret, în ce privește Piața Centrală, au existat propuneri de tăiere a 19 arbori de diferite dimenisuni. Propunerea a venit din partea lui Alexandru Purcaru, arborist acreditat de Societatea Internaţională de Arboricultură.
Acesta a toaletat copacii pe care i-a considerat valoroși, i-a analizat pe ceilalți, a spus care sunt de valoare, care NU sunt de valoare, care au ce să caute aici, care NU au ce să caute aici pentru că-i încurcă pe cei de valoare.– după cum declară viceprimarul Sorin Hangan.
foto cu cei 2 arbori aprobați spre tăiere
CASTANII NU se taie! E fake-news grosolan!
Despre castanii seculari, NU se pune problema să fie tăiați, cum greșit s-a vehiculat în spațiul public.
„Un singur castan prezintă câteva aspecte de degradare, însă la acest moment nu există o decizie de intervenție în ceea ce îl privește.” – susține Cristian Țetcu.
TOMOGRAFUL de 20.000 de euro al Primăriei scanează arborii bolnavi pe interior!
Primăria Bistrița deține un tomograf de copaci, echipament care a costat aproxiamtiv 20.000 de euro, cu care verifică sănătatea arborilor. În funcție de datele transmise, Comisia poate decide cu exactitate dacă arborele poate fi salvat sau tăiat.
Toaletarea arborilor din Piața Centrală s-a realizat sub îndrumarea specialiștilor și cu aprobarea Comisiei de Tăieri din Primărie, dar subiectul a fost tratat politic, cu mari inexactități. În fapt, s-au toaletat teii ca la carte, se vor tăia 2 arbori, NU 19 cum s-a vehiculat și nicidecum castanii de pe strada Dornei!…
Tetcu NU e responsanil de zonele verzi. In Piata Centrala NU se taie 2 arbori pentru ca nucul nu are aviz de la Directia Agricola. Tetcu a cerut IN SCRIS sa se taie 19 copaci din care 4 CASTANI, nu doar „s-a vehiculat”. Toaletarile din fata primariei NU au avut niciun fel de aviz, le-a facut arboristul care stie cum SA TAIE copaci dar nu este arhitect peisagist ca sa stie unde are loc fiecare copac sau daca e valoros.