Au început înscrierile pentru învățământul profesional. Circa 800 de locuri sunt disponibile în unitățile de învățământ din județ! Vezi lista meseriilor!

Elevii care au terminat clasa a VIII-a și vor să învețe o meserie și, în același timp, să primească o bursă, pot să se înscrie pentru unul dintre locurile vacante în învățământul profesional din județul Bistrița-Năsăud. Înscrierile în prima etapă se fac în zilele de 15, 18 și 19 iunie, iar la nivelul țării sunt disponibile circa 38.000 de locuri pentru învățământul profesional, peste 800 fiind în unitățile de învățământ din Bistrița-Năsăud.

Unitățile de învățământ gimnazial și unitățile de învățământ care au ofertă educaţională pentru învățământul profesional vor furniza toate informațiile de care absolvenții de gimnaziu au nevoie pentru înscrierea pe locurile disponibile în anul școlar 2018-2019.

Formarea elevilor în aceste centre de învăţământ este susţinută suplimentar din punct de vedere financiar prin bursa profesională care se acordă pentru fiecare elev și care este în cuantum de 200 lei lunar (de la bugetul de stat), dacă elevul este înscris la învăţământul profesional.

Unitățile de învățământ profesional și tehnic care au în ofertă locuri la aceste niveluri de învățământ, au alături operatori economici, unde viitorii elevi a claselor a IX-a se vor putea pregăti practic, pe toată durata școlarizării, în condiții reale de muncă și unde vor  avea oportunitatea să opteze pentru un loc de muncă după finalizarea studiilor.

Mai jos, puteți consulta lista unităților de învățământ din județul Bistrița-Năsăud în care există învățământ profesional, dar și care sunt agenții economici care spijină elevii în a urma o meserie.

În data de 19 iunie, toate cele peste 700 de unităţi de învăţământ din țară cu ofertă educaţională pentru învăţământul profesional vor afişa lista candidaţilor înscrişi. În situaţia în care diverse unităţi de învăţământ profesional organizează preselecţie la unele calificări, acestea vor afişa atât lista candidaţilor înscrişi la respectivele calificări, cât şi procedura de preselecţie.

Proba de preselecţie sau proba eliminatorie, după caz, se desfăşoară în zilele de 20 şi 21 iunie, rezultatele fiind afişate în 21 iunie.

În cazul în care numărul celor admişi în urma preselecţiei este mai mare decât numărul locurilor existente va fi organizată o probă suplimentară de admitere în perioada 25-29 iunie. Modul de organizare şi desfăşurare a probei suplimentare de admitere, modelele de subiecte şi baremele de evaluare şi notare, durata probei suplimentare de admitere, respectiv modul de organizare şi desfăşurare a contestaţiilor sunt stabilite de unitatea de învăţământ profesional”, anunţă Ministerul Educației Naționale.

Candidaţii respinşi în faza de preselecţie vor putea opta în zilele de 21 şi 22 iunie pentru alte unităţi de învăţământ cu ofertă disponibilă. Validarea, la nivelul comisiei județene de admitere a tuturor candidaților admiși în învățământul profesional și dual, are loc în data de 3 iulie. În aceeași zi, unitățile de învățământ vor comunica și lista candidaților respinși. Locurile rămase libere pentru a doua etapă vor fi anunțate în data de 6 iulie.

Admiterea în învățământul profesional se realizează, în fiecare etapă, astfel:

a) în cazul în care numărul de candidați înscriși nu depășește numărul locurilor oferite de unitatea de învățământ, admiterea se va realiza pe baza portofoliului educațional al elevului (în portofoliul educațional al elevului se are în vedere, pentru admiterea în învățământul profesional, media de admitere, calculată ca medie ponderată între media generală la evaluarea națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, care are o pondere de 80%, și media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a, care are o pondere de 20%);

b) în cazul în care numărul de candidați este mai mare decât numărul locurilor oferite de unitatea de învățământ, admiterea se face luând în calcul în proporție de 70% media de admitere și în proporție de 30% nota obținută la proba suplimentară de admitere stabilită de unitatea de învățământ.

Conform metodologiei, candidații care nu au susținut Evaluarea Națională sau, după caz, examenul de capacitate/testele naționale/tezele cu subiect unic, sunt admiși în învățământul profesional, considerându-se că media generală obținută la aceste examene este 1.

error: Content is protected !!