SC „AQUABIS” SA Bistriţa-Năsăud, este o societate sub autoritatea Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, care îşi desfăşoară activitatea în șase zone distincte: Bistriţa, Bîrgău-Colibiţa, Rodna, Năsăud, Sîngeorz-Băi, Beclean. Serviciile de audit financiar ale Aquabis au fost achiziționate prin cumpărare-directă, cu aproximativ 100.000 de lei, iar analiza va fi realizată de BDO AUDIT S.R.L, firmă care se ocupă de acest gen de servicii și care a mai efectuat auditări ale Regiilor de Apă din diverse județe.
De 2 ani se așteaptă lansarea master-planul de apă-canal etapa a II-a!
A doua etapă a master-planului de apă-canal este marea promisiune a conducerii actuale a județului. Problema a fost că licitația privind contractul de asistenţă tehnică pentru pregătirea aplicaţiei de finanţare şi a documentaţiilor de atribuire a fost contestată și după 2 ani a fost adjudecată de asocierea SC TPF CPproject SRL – Compania de Consultanţă şi Asistenţă Tehnică (CCAT) – Getinsa-Payma SL care inițial au fost declarate câștigătoare. Deci, 2 ani s-a așteptat decizia instanțelor pentru stabilirea firmei care să realizeze documentația tehnică.
Sevil Shhaideh a spus să mai așteptăm un an: „cel târziu în 2018 se vor semna proiectele pe master-planul de apă-canal!„
La semnarea contractului privind Poarta Transilvaniei, Ministrul Dezvoltării Sevil Shhaideh spunea că la nivel național sunt în evaluare 35 de proiecte din toate județele țării și speră ca cel târziu în 2018 toate proiectele de apă-canal să fie semnate.
Pe județ, încă NU e gata prima etapă a master-planului de apă-canal!
Master-planul de apă canal prevede extinderea rețelelor de apă-canal în tot județul și se realizează prin Programul POS Mediu. Valoarea totală a proiectului: 344.3 milioane lei (aproximativ 80 de milioane de euro) 98% fonduri nerambursabile. În acest sens, Aquabis a accesat un împrumut pe termen lung în valoare de 33.000.000 de lei, care va fi rambursat în 44 de rate trimestriale egale în sumă de 750.000 de lei, începând cu 22.03.2016 până în 22.12.2026.
Județul Bistrița-Năsăud încă NU a încheiat prima parte a implementării master-planului privind „Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Bistriţa-Năsăud”. Probleme majore au fost pe tronsonul Sîngeorz-Băi, unde s-a reluat licitația și s-a desemnat un nou contractor care va efectua lucrările de reabilitare şi extindere reţele de distribuţie a apei şi canalizare în localităţile Năsăud, Salva, Sângeorz-Băi şi Maieru.
Contractul de lucrări nr. 6 fusese inițial câștigat la licitație, cu o valoare de 37,2 milioane lei, de asocierea SC Cartel Bau SA – SC General Construct SA, dar a fost reziliat deoarece constructrul a intrat în incapacitate. În luna martie, s-a semnat un nou contract de finanțare a CT 6 Sîngeorz-Băi: durata de implementare a proiectului este de 53 de luni. Valoarea totală a acestuia este de 55.020.551 lei, din care finanţarea nerambursabilă este de 41.112.485 lei, respectiv 88,74% din valoarea eligibilă aprobată.
Abia după finalizarea acestui contract, etapa 1 a master-planului se poate considera finalizată.
Aquabis o cifră de afaceri netă de 10 milioane de euro, iar în 2016 a avut un profit de 1.5 milioane de euro, care a fost repartizat în cursul acestui an, prin decizia Adunării Generale a Acționarilor. Ioan Șandru este directorul companiei aflată în subordinea Consiliului Județean. În total, Aquabis are 475 de salariați, dintre care: 3 directori, 150 de persoane (personal TESA) și 330 de muncitori.
Auditul financiar al companiei reprezintă de fapt o analiză a activității și furnizarea de date contabile privind eficiența în cheltuirii banului public de către Aquabis.