Primăria Bistrița a cumpărat beculețe pentru sărbătorile de iarnă. 567 de steluțe, fundițe vor fi folosite pentru înfrumusețarea orașului în timpul sărbătorilor de iarnă. Contractul de achiziții produse pentru sistem de iluminat ornamental festiv în valoare de aproximativ 100.000 de euro (397.000 de lei fără T.V.A) a fost adjudecat de ELBA Timișoara.
Cartierele Bistriței, lăsate în BEZNĂ!
Primăria Bistrița cumpără beculețe de Crăciun, în condițiile în care sunt cartiere întregi slab-iluminate sau lăsate în beznă: cartierul Ispirescu, cartierul Ștefan cel Mare, zona Dragoș-Vodă, zona Octavian Goga, zona de blocuri din cartierul Decebal, zona Sucevei sunt doar câteva cartiere ale Bistriței europene unde sistemul de iluminat-public este inexistent (mai ales între blocuri).
Zonele noi de locuințe: Valea Budacului, Valea Ghinzii, zona „peste linie”, zona „la soare” (Sigmir) sunt zone care NU au iluminat stradal deși se află în intravilanul Bistriței. Administrația Crețu a neglijat extinderea iluminatului stradal în zonele noi de locuințe și s-a axat pe modernizarea străzilor din zonele centrale (Șincai – Pietonal).
Cu aproximativ 5.000 de euro/lună, firma Electro-Ursa remediază problemele apărute la stâlpii de iluminat, schimbă becurile etc. Contractul de întreținere a rețelei pe 2016 valorează 269.280 de lei (60.000 de euro).
STEA 2D cu 5 vârfuri (stea în stea), din tub luminos cu leduri albe şi șir luminos cu led-uri albe Flash – 240 de bucăți.
STEA 2D cu 6 vârfuri, din tub luminos cu leduri albe şi șir luminos cu led-uri albe Flash 49 de bucăți
FIGURINĂ 2D, din tub luminos cu leduri albe şi albastre şi șir luminos cu led-uri albastre Flash: 62 de bucăți
FIGURINĂ 2D, din tub luminos cu leduri albe şi albastre şi șir luminos cu led-uri albastre SAU alb-gheaţă, Flash – 94 de bucăți
3D tip fundă, din tub luminos cu leduri albe şi șir luminos cu led-uri roşii – 52 de bucăți
figurină 3D tip ARBUST, din tub luminos cu leduri albe cu lumină (luminozitate) clară şi strălucitoare alb-gheaţă – 70 de bucăți.
Legea-i OBLIGĂ să asigure și să dezvolte iluminatul stradal, dar ei preferă să dea bani pe ornamente festive!
Legea serviciului de iluminat public OBLIGĂ autoritățile să dezvolte acest sistem și să asigure acest serviciu.
LEGE nr. 230 din 7 iunie 2006 a serviciului de iluminat public
În raport cu comunitatile locale pe care le reprezintă, autorităţile administraţiei publice locale au următoarele responsabilităţi:
Strategiile autorităţilor administraţiei publice locale vor urmări cu prioritate realizarea următoarelor obiective:
a) orientarea serviciului de iluminat public către utilizatori şi beneficiari;
b) asigurarea calităţii şi performanțelor sistemelor de iluminat public, la nivel compatibil cu directivele Uniunii Europene;
c) respectarea normelor privind serviciul de iluminat public stabilite de Comisia Internațională de Iluminat, la care România este afiliată, respectiv de Comitetul Naţional Român de Iluminat, denumit în continuare C.N.R.I.;
d) asigurarea accesului nedescriminatoriu al tuturor membrilor comunităţii locale la serviciul de iluminat public;
e) reducerea consumurilor specifice prin utilizarea unor corpuri de iluminat performante, a unor echipamente specializate şi prin asigurarea unui iluminat public judicios;
f) promovarea investiţiilor, în scopul modernizării şi extinderii sistemelor de iluminat public;
g) asigurarea, la nivelul localităţilor, a unui iluminat stradal şi pietonal adecvat necesităţilor de confort şi securitate, individuală şi colectivă, prevăzute de normele în vigoare;
În ultimii 8 ani, administrația Crețu NU a dezvoltat rețelele de iluminat stradal și s-a axat pe centrul istoric al Bistriței. Zonele noi de locuit sau zonele dintre blocuri, trecerile de pietoni sau locurile de joacă sunt lăsate în beznă și investițiile din bugetul local au ocolit mereu extinderea rețelelor de iluminat, deși administrațiile locale sunt OBLIGATE să modernizeze și să extindă aceste rețele.
Citiți și:
5.000 de euro pe lună costă întreținerea iluminatului public. În mandatele lui Crețu, NUMAI firma Electro-Ursa a câștigat contractul cu Primăria Bistrița. Aceeași firmă, tocmai “a pușcat” contractul de întreținere, extins pe următorii 3 ani!
http://www.ziardebistrita.ro/5-000-de-euro-iluminat/
Da unde le-or agata , dupa ce primarul va da ordin sa se taie toti copacii din PIATA CENTRALA ?