Un grup de 4 tineri din Bistrița, Cluj Napoca și Satu-Mare revoluționează city -aplicațiile folosite în orașele aglomerate. Aceștia au dezvoltat o aplicație care permite șoferilor să găsească un loc de parcare, din mers…. cu ajutorul telefonului mobil.
Cum funcționează aplicația ce te ghidează spre locurile de parcare!
Șoferul își descarcă aplicația și se conectează la net… iar telefonul localizează parcările libere de pe traseu și îl ghidează spre cea mai apropiată parcare. Aceste parcări sunt detectate de camerele de luat vederi amplasate pe stâlpi și un soft va primi date în tip real despre locurile care tocmai s-au eliberat și va transmite informația șoferilor, pe o anumită rază.
Aplicația va permite administrarea și monitorizarea acestor locuri de parcare de pe marginea drumurilor, folosind camere video statice. Funcționarii primăriei vor putea configura cu ușurință locurile de parcare ce urmează a fi monitorizate. Disponibilitatea locurilor de parcare va fi prezentată utilizatorilor prin intermediul unei hărți.
Soluția propusă necesită instalarea de camere video fixe în zonele cu locuri de parcare pe benzile laterale ale drumului (Bulevardul Eroilor, Strada Horea, Strada Avram Iancu, Strada George Barițiu, etc.)”
Proiectul se poate dezvolta și aplica la scară internațională și teoretic, tinerii pot ajunge milionari. Aplicația este super-utilă, în special pe zonele aglomerate!
Cine sunt bistrițenii meseriași:
Adrian Dumitrache, 27 ani – specialist IT, Bistrița
Dacian Mujdar – 25 de ani, specialist IT, Bistrița
Vlad Trenea – 25 de ani, specialist IT, Cluj – Napoca
Anghel Aranyos – 25 de ani, specialist IT, Satu Mare.
„Sperăm ca prin proiectul nostru să contribuim la dezvoltarea unui oraș inteligent! Ne dorim ca acest proiect să fie printre cele câștigătoare și să fie pus cât mai repede în aplicare, pentru că suntem siguri de faptul că va aduce un plus soferilor aflati in căutarea unui loc de parcare.” – susține Adrian Dumitrache, unul din inventatorii acestei aplicații.
Emil Boc i-a premiat în cadrul unui concurs-maraton!
Aplicația-prototip a fost dezvoltată în 2 nopți, în cadrul unui concurs de tip Hackathon, intitulat Code4Cluj. Grupul de tineri a luat locul 2 și ulterior s-au gândit să participe la concursul de bugetare participativă, organizat de Primăria Cluj.
Bugetarea participativă este un proces derulat de Primăria Cluj-Napoca, prin care ideile şi iniţiativele comunităţii clujene se manifestă şi se transformă în realitate. Este un proces deschis, incluziv şi transparent prin care membrii comunităţii se implică direct în formularea deciziilor privind priorităţile de cheltuire a banilor din bugetul local.
La concursul Primăriei Cluj, proiectul parcărilor a ajuns în faza finală , cu 1.179 voturi și locul 3 la general !
VOTAȚI aplicația de găsit locuri de parcare!
Grupul de tineri participă la un concurs de proiecte, iar cine vrea să-i voteze se poate înregistra pe platforma on-line pentru a acorda votul! 150.000 de euro ar costa implementarea acestui proiect-pilot, care ar ușura viața șoferilor ce caută un loc de parcare în traficul aglomerat!
VOTAȚI aici dacă vreți ca acest proiect să se implementeze: azi în Cluj- Napoca, mâine-n Europa!