Bolile de sezon afectează mii de oameni în Bistrița-Năsăud. Patru decese raportate luna trecută

Bolile de sezon, precum gripa, pneumonia, virozele respiratorii și alte infecții asociate perioadelor reci, au afectat luna trecută mii de locuitori ai județului Bistrița-Năsăud, fiind raportate inclusiv decese cauzate de aceste afecțiuni.

Potrivit datelor publicate pe site-ul Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud, instituție care monitorizează cazurile de afecțiuni de sezon, în perioada 28 octombrie – 24 noiembrie, în județ au fost raportate 10.110 de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS), 974 de cazuri de pneumonie, 14 cazuri de gripă și 4 decese cauzate de bolile de sezon.

În privința virozelor respiratorii, cea mai afectată categorie a fost cea a copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 14 ani, urmată de categoria persoanelor cu vârste între 15 și 49 de ani. Peste 100 de persoane care au făcut forme mai grave de boală au avut nevoie de spitalizare. În plus, o persoană care s-a îmbolnăvit în perioada menționată de o astfel de afecțiune a decedat, fiind vorba despre o persoană care provenea din categoria de vârstă 50 – 64 de ani.

Pneumonia a afectat cel mai mult persoanele care provin din categoriile de vârstă 15 – 49 ani, 50 – 64 de ani și peste 65 de ani. Peste 200 de persoane au avut nevoie de spitalizare. Această afecțiune a dus, în perioada 28 octombrie – 24 noiembrie, și la trei decese ale unor persoane provenite din categoriile de vârstă 50 – 64 de ani și peste 65 de ani.

De asemenea, cazurile de gripă au afectat cel mai mult copiii cu vârste între 5 și 14 ani, dar nu au fost raportate decese din cauza acestei afecțiuni.

Situația cazurilor raportate Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud în perioada 28 octombrie – 24 noiembrie poate fi consultată mai jos:

Săptămâna 28 octombrie – 3 noiembrie

Săptămâna 4 – 10 noiembrie

Săptămâna 11 – 17 noiembrie

Săptămâna 18 – 24 noiembrie

Potrivit specialiștilor în sănătate publică, afecțiunile specifice sezonului rece pot fi prevenite dacă sunt respectate o serie de reguli:

  • evitarea zonelor aglomerate;
  • evitarea contactului cu persoanele bolnave;
  • menținerea unei igiene corporale riguroase, prin spălarea frecventă a mâinilor (mai ales după suflarea nasului sau după ce s-a intrat în contact cu persoane bolnave);
  • adoptarea unui stil de viață sănătos, cu o alimentație bogată în legume și fructe proaspete;
  • creșterea rezistenței nespecifice a organismului printr-un mod de viață sănătos și prin evitarea factorilor favorizanți: frigul, umezeala, aglomerația etc;
  • izolarea bolnavilor la domiciliu în încăperi corespunzătoare din punct de vedere igienic și asigurarea
    unei ventilații corespunzătoare;
  • izolarea la domiciliu a copiilor bolnavi pentru evitarea răspândirii bolii în colectivități;
  • hidratare corectă;
  • aerisirea încăperilor și a spațiilor de lucru cu menținerea unei temperaturi ambientale optime;
  • evitarea automedicației și consultarea obligatorie a medicului de familie la apariția simptomelor de boală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!