La dezbaterea privind bugetul pe 2016, liberalii din opoziție laolaltă cu câțiva inși care se intitulează reprezentanți ai societății civile au venit să critice investițiile pe 2016. Foarte puțini cetățeni au luat parte la acestă dezbatere, aspect interpretat ca fiind o lipsă de încredere la adresa actualei administrații. Primarul Ovidiu Crețu a prezentat o proiecție a viitorului buget, după care cei sosiți la sediul Primăriei Bistrița au luat cuvântul.
Florin Bojor – profesorul de religie s-a declarat nemulțumit de câteva investiții exagerate: de banii alocați Poliției Locale 1.3 milioane de euro pe an, de aparatura de funcționare estimată la 300.000 de euro și achizționarea unei mese pentru oficiere de cununii, care ar costa peste 7.000 de lei. Bojor a cerut amenajarea unei săli de muzică alternativă, ca și dorință a unor tineri-elevi, dar și a unui bloc operator pentru boli cardio-vasculare. Profesorul de religie s-a împotrivit skate-parkului din zona Turnului Dogarilor, în condițiile în care Primăria Bistrița a dat 6.500 de euro pe hârtii, fără a avea avizele necesare de la Ministerul Culturii.
Ionuț Simionca – președintele Mișcării Populare susține că are câteva sfaturi de aur pe materie de bugete și o armată de specialiști alături de el. Liderul Mișcării Populare s-a declarat nemulțumit de comunicarea Primăriei în materie de buget, documente prezentate în regim de viteză. Simionca i-a sugerat lui Crețu să renunțe la Wonderland și în locul pârtiei de schi să amenajeze un roller-coaster (instalație de distracție de tip carusel).
Marius Bălan – ecologistul vrea toalete publice în tot orașul, treceri subterane pentru pietoni, spații verzi, achiziția Casei Ion Zidarul și a fostei Biblioteci Județene pentru comunitate. Bălan a criticat amenajările speciale pentru căsuțele veverițelor, investiție care costă 21.000 de lei. ecologistul NU a fost de acord cu sumele alocate pt Protecția Mediului, 9 .8 milioane de lei în condițiile în care NU sunt îmbunătățiri la acest capitol. De asemenea s-a opus achiziției de spații de birouri pe strada Bistricioarei (800.000 de lei). Primăria Bistrița mai dă un tun și alocă o sumă ENORMĂ (1.1 milioane de lei) pentru refacerea acoperișului de la blocurile sociale, prețul a 3 case „la cheie”, în opinia lui Bălan.
La dezbatere a luat cuvântul și Răzvan Câtu – mediatorul care a făcut campanie pentru Elena Udrea, a făcut parte din Forța Civică a lui Răzvan-Ungureanu, monarhist și acum susținător al inițiativelor publice . Acesta a sugerat o comunciare mai bună a Primăriei Bistrița cu societatea civilă și un dialog mai performant.
Florin Chereji s-a declarat ofticat de investițiile promise de administrația Crețu. A criticat cultura promovată de Dorel Cosma și a înșirat o serie de evenimente culturale fără impact: a propus ca 250.000 de lei să fie luați din bugetul Casei de Cultură și direcționați spre alte investiții, cum ar fi paza școlilor. NU a fst de acord cu „Linia verde” și realizarea de documentații pentru care s-au alocat 500.000 de lei, în condițiile în care Studiul de trafic NU este finalizat. Chereji a vorbit despre zona de promenadă Codrișor și amenajarea malurilor râurilor ca investiții prioritare ale primăriei.
Alin Seserman – a vorbit despre investițiile care trebuiau să fie prioritare: infrastructură și cultură. Străzile nemodernizate și drumurile de pământ, punctele termice care sunt focare de infecție, lipsa pistelor de biciclete și a bazelor sportive au fost subiectele abordate de consilierul local. Acesta a mai criticat lipsa unei strategii pe infrastructură și abordarea greșită a primarului Crețu, care are excedent de milioane de euro, dar plătește dobânzi pentru proiecte gen Wonderland.
Ioan Peteleu – a intervenit în plen și a criticat graba cu care Crețu a promovat actualul buget. Peteleu și-a încheiat rapid speechul și a fost curios să afle gradul de îndatorare al bugetului local, dar a amintit și de prezența scăzută a cetățenilor la această dezbatere.
La susținere au venit senatorul de Bistrița Dorin Dobra, consilierul local Sorin Hangan și protejatul lor, Iulius Dumitru – managerul parcului Industrial Sărata Sud. Bugetul a fost transmis opiniei publice abia joi dimineață, iar la câteva ore a avut loc dezbaterea publică, Crețu evitând astfel expuneri punctuale, dar și un val de opozanți din rândul cetățenilor care pur și simplu NU au aflat în timp util despre intențiile de cheltuire a banului public.
Discuțiile pe buget se anunță a fi aprinse, dar de fiecare dată primarul a reușit să treacă acest proiect, motivând că dezvoltarea Bistriței NU poate fi blocată pe orgoliile unor consilieri. Aspect care demonstrează că opoziția face doar gargară publică și mereu se găsesc 2-3 trădători care să dea votul decisiv.
Proiectele vitale ale lui Crețu au trecut la negocieri de taină ale liderilor de partid care apăsau pedala în Consiliul Local. Chiar dacă pe cultură, infrastructură și investiții prioritare erau dezbateri aprinse, în ultimii 8 ani Crețu și-a impus propria viziune fără prea mari probleme din partea opoziției.
Eu votez cu prof. Bojor. Succes
Ma bucur ca sunt cetateni care au curaj sa spuna lucrurilor pe nume.
Ma asteptam ca toti asa zisii candidati la fotoliul de primar al Bistritei, sa fie prezenti in sala. Era un prim exemplu ca-i intereseaza cu adevarat orasul.