Problema câinilor fără stăpân se află în atenția Primăriei Bistrița, motiv pentru care, la inițiativa primarului Ioan Turc, municipalitatea a organizat o întâlnire de lucru pe această temă. În cadrul întâlnirii, la care au participat și viceprimarul Sorin Hangan, Cristian Țetcu de la Direcția Servicii Publice și voluntari ai ONG-ului Ein Herz Fur Streune, a fost creionat un plan de eliminare a acestei probleme.
”În cadrul ședinței, s-a stabilit faptul că parcurgerea pașilor de recenzare – cipare – sterilizare a câinilor din oraș va permite monitorizarea corectă a patrupezilor din punct de vedere al abandonului, va contribui la reducerea înmulțirii câinilor metiși ai căror pui, deseori, sunt abandonați pe spațiul public. Ne dorim să eliminăm problema câinilor fără stăpân de la sursă, astfel că, prin Poliția Locală și Direcția Servicii Publice, Primăria Bistrița derulează o campanie de recenzare a câinilor cu stăpân, prin intermediul căreia se va identifica și dacă aceștia sunt cipați și sterilizați, conform normelor legale. Tuturor deținătorilor de câini le revine responsabilitatea de a-și cipa, respectiv steriliza companionii patrupezi și, cu atât mai mult, de a nu-i abandona. La momentul recenzării, reprezentanții autorităților locale vor notifica deținătorii ai căror câini nu sunt cipați și sterilizați, cu privire la obligațiile pe care le au, prin lege, aceștia având la dispoziție un termen de 14 zile pentru a intra în legalitate”, precizează Primăria Bistrița.
Potrivit municipalității, campania reprezintă un demers complementar acțiunilor de extragere a câinilor fără stăpân de pe raza Bistriței pentru a fi duși la adăpostul public, acțiuni care se desfășoară prin metode non-traumatizante pentru animale, folosind cuști-capcană cu închidere automată.
”În anul 2022, 1.253 de câini adulți și pui au fost adunați, dintre care 878 au fost sterilizați ulterior. În plus, cu sprijinul asociațiilor non-guvernamentale partenere, mulți dintre patrupezi și-au găsit familii adoptive. Zonele predilecte pentru câinii fără stăpân sunt: intrarea/ieșirea din oraș, linia ferată, Bistrița Retail Park (Calea Moldovei) etc. Vom continua extragerea acestor câini pentru a fi duși în adăpostul public, evaluați, cipați și sterilizați și, ulterior, vor fi promovați pentru adopție”, a adăugat Primăria Bistrița.
Adăpostul public pentru câini al municipalității are un număr limitat de locuri, motiv pentru care se caută soluții pentru construirea unui adăpost nou, cu o capacitate mărită.
Toate aceste acțiuni au, însă, nevoie și de susținerea bistrițenilor, astfel că municipalitatea face apel la un comportament responsabil! Proprietarii de câini sunt rugați să se alăture demersului Primăriei Bistrița și avertizează că refuzul cipării și sterilizării, precum și abandonul câinilor sunt sancționate cu amendă, date fiind pericolele pe care un astfel de comportament le poate genera.