Camera Deputaților a adoptat miercuri, în calitate de for decizional, un proiect de lege care vizează amnistia pentru diurnă a companiilor de transport, act normativ care ar trebui să regleze problema diurnelor impozitate sub formă de venituri salariale.
Legea prevede reglementarea regimului fiscal al diurnei, aceasta incluzând unitar indemnizația de delegare, indemnizația de detaşare şi indemnizația specifică detaşării transnaționale.
Aceste indemnizații, prestaţiile suplimentare acordate salariaților în baza clauzei de mobilitate, dar şi alte sume asemănătoare, în afara de cele acordate pentru transport şi cazare, pe perioada desfăşurării în țară sau în străinătate, se vor calcula astfel, în limita plafonului neimpozabil:
- În țară, 2,5 ori nivelul stabilit pentru indemnizație, prin Hotărâre a Guvernului, pentru personalul autorităților şi instituțiilor publice;
- În străinătate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurnă, prin Hotărâre a Guvernului pentru personalul român trimis în străinătate, în limita a 3 salarii de bază.
Indemnizația pentru detaşările transnaționale ar putea fi reîncadrată de către organul fiscal, ca venit asmilat salariului pentru care există restanțe la plata impozitului pe venit şi contribuții sociale obligatorii, doar în urma verificărilor Inspecției Muncii.
Legea anulează diferențele de obligaţii fiscale principale şi alte obligații accesorii stabilite de ANAF, ca urmare a reîncadrării sumelor neachitate, reprezentând indemnizația aferentă pe perioada detaşării, de la iulie 2015 până la data intrării în vigoare a legii.
”O veste bună pentru transportatorii din România! Am reușit, împreună cu colegii mei din Parlament, să trecem o lege care prevede amnistia fiscală la diurnele angajaților care efectuează transport internaţional (erau impuneri retroactive). O nedreptate care trebuia îndreptată”, a comentat deputatul PNL Robert Sighiartău.
La rândul său, deputatul PSD Bogdan Ivan a precizat că prin acest act normativ Agenția Națională de Administrare Fiscală nu va mai impozita retroactiv diurnele șoferilor pe ultimii 5 ani.
”Am susținut în plenul Camerei Deputaților proiectul de lege prin care 350.000 de șoferi de camioane și autobuze români și alte câteva mii de companii românești de transport vor putea să își continue activitatea și nu vor fi obligate să achite retroactiv impozite de sute de mii de euro pentru diurnele șoferilor. Dacă această lege nu ar fi fost votată în Camera Deputaților, cu votul întregului grup al PSD, majoritatea companiilor românești de transport internațional ar fi pus “lacătul pe ușă”, iar angajații lor ar fi rămas fără loc de muncă. Această problemă mi-a fost reclamată de foarte mulți șoferi și antreprenori din Bistrița-Năsăud. Mă bucur că ea a putut fi rezolvată prin această lege, care astăzi a fost votată de Camera Deputatilor și urmează să fie promulgată de Președintele României”, a precizat deputatul Bogdan Ivan.
Proiectul de lege privind amnistia diurnelor (PLx 583/2021) a fost adoptat de Camera Deputaților, for decizional, cu 292 de voturi „pentru” și 2 abțineri.