Direcţia Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Poliției Române a iniţiat şi coordonat o acţiune la nivel național, pentru prevenirea şi sancţionarea faptelor de natură penală şi contravenţională la regimul substanţelor şi deşeurilor periculoase. Acțiunea s-a desfășurat și la nivelul județului Bistrița-Năsăud și a urmărit verificarea modului de efectuare a operaţiunilor cu substanțe și deșeuri periculoase, precum și a condiţiilor în care se desfăşoară aceste operaţiuni de către agenţii economici.
”Astfel, în perioada august – septembrie, în județul Bistrița-Năsăud au fost efectuate verificări şi controale la 15 operatori economici care deţin, produc sau efectuează operaţiuni cu substanţe şi/sau deşeuri chimice periculoase. Echipele de control au constatat 4 fapte de natură penală, toate prevăzute de legislația privind protecţia mediului. Totodată, au fost indisponibilizate în vederea confiscării 5.000 de kilograme și 4.500 de litri de substanțe periculoase. Tot în cadrul acţiunii, pentru alte nereguli constatate, au fost aplicate 2 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 10.000 de lei” se arată într-un comunicat al Inspectoratului Județean de Poliție Bistrița-Năsăud.
Pe parcursul activităților desfășurate, polițiștii au acţionat împreună cu specialişti din cadrul instituţiilor care, potrivit legii, au atribuţii legale în acest domeniu, respectiv Garda Națională de Mediu, Agenția Națională de Mediu și inspectorate teritoriale de muncă.
Cu prilejul acestor acțiuni, Poliția Română aduce în atenţia celor interesaţi câteva reguli privind depozitarea şi folosirea îngrăşămintelor chimice şi a produselor de protecţie a plantelor:
- Îngrășămintele chimice și produsele de protecție a plantelor trebuie depozitate numai ambalate și în locuri protejate;
- Producătorii agricoli și prestatorii de servicii de protecție a plantelor au obligația de a returna furnizorilor toate ambalajele recuperabile, imediat ce sunt golite de conținut.
- Este interzisă comercializarea produselor de protecție a plantelor fără etichete, cu etichete necorespunzătoare sau în ambalaje neautorizate;
- Producătorii sau deținătorii de deșeuri au obligația de a efectua operațiuni de tratare sau de a transfera aceste operațiuni operatorilor economici autorizați care desfășoară acest tip de activități sau unui operator public sau privat de colectare a deșeurilor;
- Abandonarea deșeurilor este interzisă.