Sâmbătă, 10 iunie 2023, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit în Parohia Ghinda, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul binecuvântării capelei mortuare din localitate.
De la ora 10:00, pe un podium special amenajat în proximitatea bisericii parohiale, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a oficiat Sfânta Liturghie, fiind înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte protopopul de Bistrița – preotul Alexandru Vidican, secretarul de cabinet al ierarhului – arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, starețul Mănăstirii Nușeni – arhim. Paisie Iloaie, duhovnicul Mănăstirii Cormaia – protos. Nicodim Sângeorzan, preotul paroh Doru Constantin Zaharie și alți preoți invitați.
După citirea pericopei evanghelice, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură.
Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei, dirijat de Alexandru Molnar.
După oficierea Liturghiei, PS Părinte Benedict a sfințit noua capelă mortuară din localitate, ridicată cu sprijinul Primăriei Bistrița, de care aparține administrativ-teritorial localitatea Ghinda.
Pentru întreaga activitate pastorală și administrativă, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul l-a hirotesit sachelar, cu dreptul de a purta brâul albastru, pe preotul paroh Doru Constantin Zaharie, iar primarului municipiului Bistrița, Ioan Turc, i-a oferit Gramata Mitropolitană însoțită de Sfânta Scriptură. De asemenea, diplome de aleasă cinstire au primit membrii Consiliului și Comitetului parohial, precum și alți binefăcători, în frunte cu preoteasa Claudia-Mihaela Zaharie.
La eveniment au participat numeroși credincioși, precum și oficialități locale, în frunte cu primarul municipiului Bistrița – Ioan Turc și preşedintele Societăţii Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud – Menuţ Maximinian, care este și directorul cotidianului Răsunetul.
Scurt istoric
Biserica parohială din localitatea Ghinda are hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” și a fost construită în anul 1937. În ultima perioadă, lăcașul a trecut printr-un amplu proiect de renovare și înfrumusețare, fiind pregătit pentru a fi resfințit anul viitor.
Mai multe fotografii AICI
Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului
Foto credit: Ionuț Chifa